Søren Visti Jensen: <br>Hængekøjens lyksaligheder

Søren Visti Jensen:
Hængekøjens lyksaligheder

31. oktober 2013 - kl. 0:04 - af

Vi kender vist alle sammen følelsen: en sommerdag højt til vejrs i en hængekøje. Mens man simulerer en middagslur, holder man øje med om konen nu også gør sit havearbejde ordentligt. Der ovre under hækken er der nogle skvalderkål, hun ikke har set. Hvepsene er ved at bygge bo i lindetræet, og der er en rude i drivhuset der er revnet. For slet ikke at snakke om at myrerne er ved at underminere terrassen. Heller ikke ovre hos naboen ser det for godt ud, kan man se over ligusterhækken. Overblikket er fint heroppefra, men man gider ikke gå ned og deltage i arbejdet – og det vil nok heller ikke være klogt at fortælle konen om tingenes tilstand, for så må man nok sige farvel til den middagslur – og måske også den øl, man synes man fortjener!

Overblikket fra den politiske hængekøje er lige så godt som fra den i haven, men i politik holder hængekøjens beboere sjældent mund med deres iagttagelser. Tværtimod bekendtgør man højlydt overfor alverden, hvor alle fejl og mangler kan findes – som regel uden selv at forpligte sig til at levere hjælp hverken i form af arbejdskraft eller forslag til finansiering af indkøb af fornødne redskaber til forbedringer. Og hængekøjen er attraktiv. Pressen synes at hængekøjens beboere er meget mere interessante, end de folk der på jorden knokler med at få de politiske realiteter til at hænge sammen – oftest med for få eller forkerte midler. Arbejde adler, siges der, men i politik belønnes dovenskab tilsyneladende bedst i det lange løb. Hvis antallet af beboere i hængekøjen bliver for stort, kan de udgøre et demokratisk problem. Det kan resultere i at folket på jorden efterhånden kommer i mindretal, hvorefter hængekøjen tippes rundt, og dens tidligere beboere må pludselig se sig selv midt i den virkelighed, de tidligere kun betragtede med foragt og bedrevidende distance. Fodfolket må så fra deres nye placering i hængekøjen lære at finde fejl hos de nye magthavere – en opgave den drevne politiker lærer sig på et splitsekund.

For demokratiets skyld er det vigtigt, at antallet af beboere i hængekøjen begrænses mest muligt. Bredt politisk samarbejde er at foretrække, så det kun er de politiske yderfløje, der af taktiske og ideologiske hensyn tager plads der hvor overblikket er bedst og ansvaret mindst.

Når demokratiet med mellemrum beder om folkets stillingtagen til fremtidens politiske mål og retning, er det vigtigt at folket lader sig dumpe ned fra hængekøjen. Det er i stemmeboksen fremtiden afgøres. Det er i stemmeboksen man erhverver sin ret til senere at brokke sig over hvor dårligt de folkevalgte sidenhen forvalter deres mandat. Derfor skal et demokratis styrke måles på folkets vilje til at give deres mening til kende. Demokrati er ingen selvfølgelighed – bevis derfor at vi i Danmark værdsætter denne styreform. Næste chance er kommunalvalget 19. november!

Ovenstående fandt jeg, da jeg var ved at rydde op i min computer – skrevet halvt i spøg og halvt i alvor. Ingen personer nævnt og ingen glemt, da jeg egentlig føler at budskabet er universelt, uanset hvem der er opposition eller magthaver. Og enhver antydning af mandschauvinisme i indledningen er ment i dyb ironi – kun en tåbe frygter ikke haven eller konen!

Søren Visti Jensen
Byrådskandidat SF

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Søren Visti Jensen:
Hængekøjens lyksaligheder'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger