Væk med kassetænkning ind med sundhedsfremme

Væk med kassetænkning ind med sundhedsfremme

30. oktober 2013 - kl. 10:26 - af

Det er egentlig ikke rart, at skulle sige det. Men sandheden er, at selv her i 2013 i velfærds Danmark er der alt for store problemer med ulighed i sundhed. Der er grupper i vores samfund som i for ringe grad har let adgang til vore almindelige sundhedstilbud, og grupper, der i for ringe grad får hjælp fra disse tilbud. Tænk blot på hjemløse, misbrugere, socialt udstødte og svært socialt belastede familier. Jeg synes faktisk ikke vi kan være det bekendt.

Det er jo fordi vore læger og sygehuse ikke er til rådighed for disse borgere og familier, at døren er låst for dem. Nej, der er åbent og adgang som for vi andre. Alligevel er der grupper i samfundet, som ikke får tilstrækkelig behandling tidligt nok, måske fordi de ikke altid har de ressourcer og det overskud, der skal til, for at bruge velfærdssamfundets ydelser og tilbud. Og spørgsmålet er, om “systemet, lægerne, sygehusene, de sociale myndigheder m.fl. gør nok for at komme disse borgere til hjælp, komme dem i møde. Jeg tror det ikke. Der er brug for at tænke nyt og anderledes på dette område, for en forstærket indsats er nødvendig.

Vi kan starte med et nyt initiativ til forebyggelse og sundhedsfremme – målrettet de borgere, der har størst behov herfor. Vi kan bryde grænser ned mellem region og kommune, mellem sygehuse, kommunale sundhedscentre og praktiserende læger. Vi kunne sige nej til kassetænkning og ja til en fremstrakt hånd og lave udgående og opsøgende sundhedsfremme teams, målrettet mod de forskellige befolkningsgrupper. For der er nok brug for forskellige tilbud til forskellige grupper i befolkningen. Sådanne opsøgende sundhedsfremme teams kan have base i – og udgangspunkt fra særlige sundhedsfremmecentre, der drives af region og kommuner i fællesskab, og de kan være betjent af dygtige sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, og af ergo- og fysioterapeuter. Med disse faggrupper kan vi med en målrettet opsøgende indsats – også på de skæve timer på døgnet og i ferie og weekends – kan vi komme rigtig langt med at forebygge, at der opstår alvorligere sygdomme hos forskellige befolkningsgrupper. Sygdomme, der medfører nedsat livskvalitet, langvarige og måske kroniske heldbredsproblemer, flere sygehusindlæggelser og måske kortere levetid. Det er egentlig ikke i orden, og slet ikke, når der er gode muligheder for at forhindre det.

Og ja, selvfølgelig koster det penge – i hvert fald i en start. Men jeg er sikker på, at pengene kommer igen på den lange bane – endda mange gange. Men i virkeligheden er det med pengene slet ikke det vigtigste. Det er muligheden for at tilbyde ganske mange medborgere et bedre liv og bedre helbredsforhold, der er det centrale.

Men det kræver nytænkning, det kræver vilje. Og det kræver politisk mod. Har vi det?? Jeg har.

Med venlig hilsen

Jørgen Rørbæk Henriksen
Regionsrådsmedlem Socialdemokratiet
Formand for Sundhedsinnovation og erhvervssamarbejde udvalget

7 kommentarer til “Væk med kassetænkning ind med sundhedsfremme” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

7 kommentarer til “Væk med kassetænkning ind med sundhedsfremme”

 • Det er fuldstændig rigtigt, men du glemmer det vigtigste.
  Der skal skaffes arbejdspladser i erhvervslivet og turisme, så der bliver råd til de ting du nævner.
  Det vil Dansk Folkeparti arbejde for.

 • Det er altid bedre at investere i både psykisk og fysisk sundhed, da det er en investering som belønner os alle på længere sigt.

  Med sundhedsfremmende investeringer vil alle vores borgere unge som gamle klare sig selv længst muligt, spare samfundet for gentagne indlæggelser og behov for hjælp i hjemmet. Være i stand til at blive og forblive selvforsørgende gennem et arbejde og forblive på arbejdsmarkedet længst muligt.

  Men det skal være tiltag som er til glæde for alle vores borgere også de borgere som af helbredsmæssige grunde har været nødt til at forlade arbejdsmarkedet. Genoptræning og vedligeholdelses træning vil spare vores samfund for mange penge.

  Deri kan vi kun være enige.

  Inger Frølner Enhedslisten

 • For at investere, skal der være penge i kassen.
  Og den er jo noget tom.
  Pengene brugt til luftkasteller.

 • Jørgen Rørbæk Henriksen

  Tak for din kommentar Inger. Jeg er sikker på, vi er mere enig og det kommer ikke bag på mig, DF har den holdning, at der kun er plads til de stærke i vores samfund.
  Nu skriver jeg ud fra Regionens vinkel.

  Vi kan ikke være bekendt, at have så store en ulighed i vores sundhed, at psykiske sårbare og social udsatte grupper dør op til 20 år før folk der har deres på det tøre.

  Jørgen Rørbæk Henriksen
  Regionsmedlen A

 • Det er fuldstændig rigtigt hvad du skriver Jørgen, og det går vi også stærkt ind for.
  Men i vores iver må vi ikke glemme at pleje de virksomheder, der sørger for at der kommer penge ind i kassen.
  Prøv lige at tænke dig at Wenbo besluttede sig for at lukke Sæby, på grund af de høje afgifter på forbrug. Hvis de lå i Tyskland er der 0 afgift. Er det ikke skævheder der vil noget? Det jeg mener er at man skal ikke straffe dem der skaffer arbejdspladser yderligere.

 • Poul Sørensen, det er ganske rigtigt at kassen er tom og der skal penge ind før vi kan forbedre velfærden. Nu drejede ovenstående indlæg jo om et samarbejde mellem kommune og region og der er kommunen jo ikke ene om at skulle betale.

  Kommunens andel til øget velfærd kan finansieres gennem salg af nogle af de lukkede skoler og kommunens gamle grund på Ørnevej bag Føtex. Det er også forsøgt at det nuværende byråd uden held.

  Men for at sælge, så skal man skrue sit tilbud så godt sammen at både køber og sælger får noget ud af handlen.

  Lad os f.eks. tage Volstrup skole som har en perfekt beliggenhed ud til motorvejen. Den grund kunne være interessant for en evt. produktionsvirksomhed, hvis salgstilbuddet er skruet rigtigt sammen. En virksomhed som vil kunne give os flere arbejdspladser og en øget skatteindtægt. Penge som kan bruges til både nedbringelse af gæld men også penge til investeringer i velfærd til glæde for alle fra vugge til grav.
  En forbedring af kommunens velfærdstilbud vil lokke nye borgere til kommunen og dermed også give øgede skatteindtægter til kommunen.

 • Som den er i stand nu, kan Volstrup Skole koste ca. 199.000 kr. Og de hjælper ikke meget.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Væk med kassetænkning ind med sundhedsfremme' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER