Spiseforstyrrelser handler ikke kun om mad, men om følelser

Spiseforstyrrelser handler ikke kun om mad, men om følelser

21. oktober 2013 - kl. 10:31 - af

Den 31. oktober kl. 19 – 21 har LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade) nye gæster, idet landsforeningen kommer til Spar Nords lokaler, Vestergade 3 i Sæby og fortæller om det store problem, som undersøgelser viser, at mere end 20 % af eleverne på ungdomsuddannelser enten har haft eller stadig lider af.

Aftenen deles op i en kort orientering om, hvorfor der er brug for LMS, en landsforening, som man kan henvende sig til for at få såvel viden som rådgivning, her efter vil Stine fortæller sin historie om, hvordan det er at leve med spiseforstyrrelsen anorexi. Desuden vil man få en yderligere indsigt i det at leve med en spiseforstyrrelse, der ofte er ledsaget af selvskade, hvor man skærer i sig selv. Der ud over vil der blive fortalt om andre spiseforstyrrelser som bulimi og tvangsoverspisning.

Da målgruppen er såvel de unge som deres pårørende, og da såvel spiseforstyrrelser som selvskade er noget, de unge kæmper med at skjule for omgivelserne, er det vigtigt, at også omgivelserne kender til de signaler, man skal være opmærksom på. Foredraget henvender sig altså til dig, som har en spiseforstyrrelse, skader sig selv, er pårørende, fagperson eller blot interesseret i emnet.

I Frederikshavn Kommune er der ca. 6000 psykisk syge mennesker, hvilket så også medfører, at kommunen har mere end 18.000 pårørende over 18 år.

Landsforeningen har de månedlige møder i netværksgruppen, den 1. onsdag i hver måned i Sundhedscentret.  Her mødes pårørende til psykisk sårbare og syge og sætter ord på de forhold og følelser, som man dagligt lever med, lige som man i forbindelse med praktiske vanskeligheder i samarbejdet med behandlings- eller socialpsykiatrien kan få informationer fra andres erfaringer. Netværksgruppen er gratis og åben for alle, der kunne ønske at deltage.

I Danmark findes der 75.000 mennesker – børn, unge og voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. 5.000 lider af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af overspisning.

Der er altså en del danskere, der har det svært med egen krop og vægt og med at spise.

Mennesker, der lider af anoreksi, undlader at spise, fordi de er bange for at tage på, har et forvrænget syn på deres krop og har et stærkt ønske om at blive tyndere og tyndere, hvilket medfører, at nogle når helt ned på en kropsvægt, der ligger 15-20 % under deres normale vægt.

Deres selvværd er meget lavt, og de hader typisk deres eget spejlbillede. Anoreksi rammer oftest piger og kvinder, men også drenge og mænd kan udvikle sygdommen og det anslås, at ca. 5000 lider af anoreksi i Danmark.

Mennesker med anoreksi er ofte ekstremt perfektionistiske og stiller typisk store krav til sig selv og til andre mennesker. Det som særligt kendetegner mennesker med anoreksi er deres behov for kontrol.

En stor del af de, der lider af anoreksi dør enten af underernæring, eller fordi de vælger at tage deres eget liv. Derfor er anoreksi den mest dødelige psykiske sygdom blandt unge piger. En efterundersøgelse af patienter med anoreksi viser, at efter 10 år er 7 % døde, og efter 20-30 år er dødeligheden 15-18%.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Spiseforstyrrelser handler ikke kun om mad, men om følelser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger