
Hjertestarter-jagten fortsætter i Nordjylland
7. oktober 2013 - kl. 10:13 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Region Nordjylland ligger i bunden, når det gælder registrerede hjertestartere på TrygFondens Hjertestarternetværk, men i Frederikshavn Kommune er der blevet registreret næsten 75 % flere hjertestartere siden 2012.
Der er ikke mange, som er klar over det, men når AMK-Vagtcentralen modtager et nødopkald om hjertestop, går de ind på TrygFondens Hjertestarternetværk(www.hjertestarter.dk), for at lokalisere den nærmeste hjertestarter ved ulykkesstedet, så der er mulighed for at påbegynde genoplivning inden ambulancen kommer frem. Som privatperson kan man også gå ind på Hjertestarternetværket og orientere sig om, hvor man kan finde den nærmeste hjertestarter, hvis man en dag skulle blive vidne til et hjertestop.
”Jo hurtigere der bliver ydet livreddende førstehjælp og afgivet stød med en hjertestarter, jo bedre mulighed er der for, at personen overlever. Kan du ikke se hjertestarteren på Hjertestarternetværket, så kan AMK-Vagtcentralen heller ikke se den, når du ringer 1-1-2”, siger Jyta Popik, Lokal projektleder i Parat til Hjertestart
I Frederikshavn Kommune er antallet af registrerede hjertestartere steget fra 79 i april 2012 til 139 registrerede hjertestartere i dag. Det er måske et resultat af det fokus, der er blevet sat på livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter i Frederikshavn Kommune igennem pilotprojektet Parat til Hjertestart, som også har opfordret til at registrere hjertestartere.
Et af de steder, hvor man har valgt at registrere en hjertestarter er hos Transport Center Nord A/S. Der har man ikke bare registreret virksomhedens hjertestarter, men også gjort den tilgængelig i alle døgnets 24 timer.
”Vi synes, at vores hjertestarter ligeså godt kunne komme så mange mennesker til gode som muligt. Vi ligger et godt sted, hvor der dagligt kommer mange mennesker på alle tider af døgnet, så vi har faktisk flyttet den, fordi vi mente, at det var vigtigt, at den blev placeret et sted, hvor den kunne være tilgængelig hele døgnet”, siger Ruth Jensen, Transport Center Nord A/S.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forhandlere af hjertestartere bør opfordre deres kunder til at registrere hjerterstartere på Hjertestarternetværket. Der findes dog stadig mange ikke-registrerede hjertestartere derude, og man kan selvfølgelig undre sig over hvorfor de ikke er registreret, når det kan være med til at redde menneskeliv.
”Vi har oplevet, at ejerne af hjertestarteren troede de havde registreret den ved at registrere hos sælger – eksempelvis Falck. Det er ikke det samme som registrering på TrygFondens Hjertestarternetværk. Vi har også oplevet, at ejerne simpelthen ikke kendte til TrygFondens Hjertestarternetværk”, fortæller Jyta Popik.
Som en del af Parat til Hjertestart er der nedsat et Hjertestarterudvalg. Udvalget består af frivillige fra både Sæby, Frederikshavn og Skagen. Frivillige, som opfordrer til at registrere hjertestartere og gerne giver råd og vejledning, når man vil registrere sin hjertestarter.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Hjertestarter-jagten fortsætter i Nordjylland' til en bekendt