Foredrag ”Ved du hvem du er?”<br>…

Foredrag ”Ved du hvem du er?”

2. oktober 2013 - kl. 13:53 - af

Foredrag Torsdag den 10. oktober kl. 19.00, i Spar Nords mødelokale, Vestergade i Sæby.

Her vil Jørgen Clausager, som er fhv. byarkivar i Sæby, fortælle om Skifter- og Dødsanmeldelser i forbindelse med slægtsforskning, en spændende aften for dem der sidder og arbejder omkring deres slægter. Alle er velkomne!

Efter de populære TV-programmer ” Ved du hvem du er?” hvor kendte personer finder deres familierødder, er interessen for slægtsforskning steget kolossalt. Det viser sig bl.a. i mange nye medlemmer i DIS-DK, som nu har over 7000 medlemmer.

De sidste 20 år har slægtsforskningen ændret karakter. Tidligere skulle man til Landsarkivet og studere kirkebøger og Folketællinger på mikrofilm – i dag kan de vigtigste kilder i stigende grad studeres online. Og hvor man tidligere nedfældede de fundne informationer i håndskrift eller skrivemaskine, så findes der i dag mange gode softwareprogrammer f.eks. Legacy, hvor data kan gemmes og systematiseres.

Saltlandets historiske forening for Sæby og omegn beskæftiger sig både med slægtsforskning og lokalhistorie og har tidligere afholdt nogle workshops på Sæby Bibliotek om brugen af databaser f.eks. Arkivalier Online, DDA og Family Search.  I oktober 2012 startede vi en studiekreds om Legacy og slægtsforskning med 19 deltagere. De starter nu på andet år.

Foredrag om skifter og dødsanmeldelser ved arkivar, cand. mag Jørgen Clausager

Ved skifte forstås opgørelsen af et bos formue og fordelingen af den mellem de dertil berettigede juridiske personer. Lovgivningen herom voksede gradvist frem i Danmark i 15- og 1600-tallet, for at blive endeligt kodificeret i Christian V’s Danske Lov af 1683, der også påbød førelsen af skifteprotokoller, idet godsejerne dog først blev forpligtet til at føre sådanne i 1719, samtidig med, at lovgivningen indførte fæsteprotokoller. Det store flertal af danskere, der var fæstebønder, blev således gennem 1700-tallet skiftet af deres herskab; men mangfoldige andre, mindre grupper, såvel på landet som i byerne og ikke mindst i hovedstaden, havde deres særskilte skiftejurisdiktioner. I begyndelsen af 1800-tallet blev forholdene forenklet derhen, at alle skifter, hvori det offentlige medvirkede, skulle besørges af den lokale underøvrighed: by-, herreds- eller birkefogeden. Fra 1792 indførtes pligt til at anmelde alle dødsfald til skiftemyndigheden, og fra dette år findes der derfor også dødsanmeldelsesprotokoller. Foredraget vil belyse disse mangfoldige skiftejurisdiktioner, og vi vil kaste sideblik til arveret og overformynderi; Hvilke kilder er bevaret, og hvor finder man dem.

Cand.mag. Jørgen Peder Clausager, Østervrå, var arkivarvikar ved Landsarkivet i Viborg 1977-81 og leder af de lokalhistoriske arkiver i Sæby (1981-96) og Fredericia (1996-2012), han har undervist på aftenskole i slægts- og lokalhistorie.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Foredrag ”Ved du hvem du er?”
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger