
Begrænsning på svage smertestillere
29. september 2013 - kl. 0:52 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Svage smertestilende lægemidler er ganske nyttige. Har man hovedpine en dag, kan en Pinex eller Kodimagnyl hjælpe en igennem dagen, eller hvis man har ondt i muskler og led kan en Ibuprofen give en funktionsevnen tilbage. Vi danskere har fundet fidusen ved de svage smertestillere, og vi spiser mange, rigtig mange af dem! Det hænger blandt andet sammen med at vi, uden at der er nogen der blinker, kan købe 2-300 tabletter ad gangen – hvilket vi sparsommelige vendelboer er rigtig gode til! Desværre er midlerne ikke kun nyttige. I større mængder er tabletterne giftige for os, og giver dødelige skader på de indre organer. Ulykkeligvis er der mange der bevidst eller ubevidst bliver forgiftet med ganske almindelige smertestillende tabletter, med voldsomme konsekvenser til følge. I alvorlige tilfælde er det kun en levertransplantation, der kan redde livet.
Der er sat mange tiltag i gang for at nedbringe denne sørgelige statistik, og det har hjulpet, men ikke nok. I begyndelsen af året kom et stort studie fra England, hvor man for nogle år siden, valgte kun at lade små pakninger blive solgt i håndkøb. Studiet viste at antallet af forgiftninger var faldet markant, efter det ikke længere var muligt at købe store pakninger uden recept. Sundhedsmyndighederne i Danmark har lyttet til studiet, og flere interesseorganisationer, der længe har ønsket at store pakninger med smertestillende, kun er tilgængelige med recept fra lægen. Det er håbet, at antallet af forgiftninger kan nedbringes, som man har set det ske i England. Forgiftninger har både store personlige og samfundsmæssige konsekvenser – og det er en samfundsopgave at bringe antallet ned.
Fra mandag d. 30/9 er det derfor kun muligt i håndkøb på apoteket at købe almindelige smertestillende som Panodil, Pinex, Pamol, Kodimagnyl, Ipren osv. i pakker af 20 stk. Dette gælder både for tabletter, brusetabletter, smeltetabletter og suppositorier. Køber man medicinen på apoteket, hvor man kan få den nødvendige faglige rådgivning, er der ikke begrænsning på hvor mange pakker man kan købe ad gangen. Det kan være man gerne vil have en pakke liggende både derhjemme og i sommerhuset, eller skal have medicinen liggende i firmaet. Der er dog ikke nogen økonomisk gevinst ved at købe flere. Smertestillende cremer er ikke omfattet af begrænsningen.
Hvis man tager smertestillende hver dag, efter aftale med lægen, kan man, hvis man får en recept og opfylder visse betingelser, få tilskud til de fleste smertestillende. Dette ændrer sig ikke! Men hvis man kortvarigt har brug for større mængder smertestillende, er det altså kun med recept fra lægen man kan få store pakninger.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at komme ned på apoteket – spørg bare os!
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Begrænsning på svage smertestillere' til en bekendt