
Læs denne uges Finansbarometer lige her
28. august 2013 - kl. 15:30 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Mildere vinde blæser over dansk økonomi
Danmark
I sidste uge kom Danmarks Statistik med ledighedstal for 2. kvartal, der viste et betydeligt fald i ledigheden fra 1. til 2. kvartal. Ledigheden faldt med 11.000 personer, hvorved ledigheden nu udgør 196.000 personer eller 6,9 % af arbejdsstyrken. Danmarks Statistik leverer flere ledighedsstatstikker, der hver har deres fordele og ulemper. Siden nytår har en stor usikkerhedsfaktor omhandlet forkortelsen af dagpengeperioden. Her har den officielle ledighedsstatistik den ulempe, at den ikke kan tælle personer med der mister dagpengeretten – uden at være berettiget til kontanthjælp. Tallene i sidste uge har til gengæld ikke dette problem. Og den skulle derfor give et mere retvisende billede af ledighedsudviklingen siden årsskiftet. I det lys er faldet i 2. kvartal særdeles glædeligt.
Til trods for at vi i øjeblikket ser ledigheden falde, er der stadig tvivl om hvor mange nye jobs, der bliver skabt i dansk økonomi. Selvsamme statistik viste, at beskæftigelsen steg med 6.000 personer. På den anden side viste en anden statistik, at beskæftigelsen blandt lønmodtagere var stort set uændret fra 1. til 2. kvartal. Hvad der giver det bedste billede af dansk økonomi i 2. kvartal er svært at vurdere. Dog kan det siges, at aktiviteten i 2. kvartal ikke taler for en stor stigning i beskæftigelsen. Det skal derfor blive spændende, at se hvordan beskæftigelsen udvikler sig resten af året. En række nøgletal peger i den rigtige retning.
Vigtigst er forbrugertilliden i Danmark, der i august steg til det klart højeste niveau siden kristen ramte i 2008. Det nuværende niveau indikerer en klar stigning i privatforbruget. Ikke blot ved at forbrugerne forbruger en del af deres højere realløn i år. Men også ved at de begynder at forbruge en større andel af deres indkomst. Det er netop forbrugertilliden, der har været den primære drivkraft bag de positive historier om dansk økonomi, man på det seneste har kunnet høre i medierne.
Samtidig er nyhederne fra Europa, hvor de vigtigste aftagere af danske varer findes, positive. Væksten i 2. kvartal var i plus efter 6 kvartaler med recession, og de seneste indikatorer peger ligeledes i den rigtige retning. Det ligner altså, at både privatforbruget og eksporten vil bidrage til en øget efterspørgsel for danske virksomheder i 2. halvår. Forhåbentlig vil det betyde øget jobskabelse i dansk økonomi.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt