Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

28. august 2013 - kl. 15:30 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Mildere vinde blæser over dansk økonomi

Danmark

I sidste uge kom Danmarks Statistik med ledighedstal for 2. kvartal, der viste et betydeligt fald i ledigheden fra 1. til 2. kvartal. Ledigheden faldt med 11.000 personer, hvorved ledigheden nu udgør 196.000 personer eller 6,9 % af arbejdsstyrken. Danmarks Statistik leverer flere ledighedsstatstikker, der hver har deres fordele og ulemper. Siden nytår har en stor usikkerhedsfaktor omhandlet forkortelsen af dagpengeperioden. Her har den officielle ledighedsstatistik den ulempe, at den ikke kan tælle personer med der mister dagpengeretten – uden at være berettiget til kontanthjælp. Tallene i sidste uge har til gengæld ikke dette problem. Og den skulle derfor give et mere retvisende billede af ledighedsudviklingen siden årsskiftet. I det lys er faldet i 2. kvartal særdeles glædeligt.

Til trods for at vi i øjeblikket ser ledigheden falde, er der stadig tvivl om hvor mange nye jobs, der bliver skabt i dansk økonomi. Selvsamme statistik viste, at beskæftigelsen steg med 6.000 personer. På den anden side viste en anden statistik, at beskæftigelsen blandt lønmodtagere var stort set uændret fra 1. til 2. kvartal. Hvad der giver det bedste billede af dansk økonomi i 2. kvartal er svært at vurdere. Dog kan det siges, at aktiviteten i 2. kvartal ikke taler for en stor stigning i beskæftigelsen. Det skal derfor blive spændende, at se hvordan beskæftigelsen udvikler sig resten af året. En række nøgletal peger i den rigtige retning.

Vigtigst er forbrugertilliden i Danmark, der i august steg til det klart højeste niveau siden kristen ramte i 2008. Det nuværende niveau indikerer en klar stigning i privatforbruget. Ikke blot ved at forbrugerne forbruger en del af deres højere realløn i år. Men også ved at de begynder at forbruge en større andel af deres indkomst. Det er netop forbrugertilliden, der har været den primære drivkraft bag de positive historier om dansk økonomi, man på det seneste har kunnet høre i medierne.

Samtidig er nyhederne fra Europa, hvor de vigtigste aftagere af danske varer findes, positive. Væksten i 2. kvartal var i plus efter 6 kvartaler med recession, og de seneste indikatorer peger ligeledes i den rigtige retning. Det ligner altså, at både privatforbruget og eksporten vil bidrage til en øget efterspørgsel for danske virksomheder i 2. halvår. Forhåbentlig vil det betyde øget jobskabelse i dansk økonomi.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER