Sommerhuskøb: Du sparer 40.000 ved at vente

Sommerhuskøb: Du sparer 40.000 ved at vente

24. juli 2013 - kl. 9:29 - af

Lige nu er der højsæson for handlen med danske sommerhuse, men der er mange penge at spare ved at udsætte købet til de kolde måneder. Prisnedslagene vokser nemlig med 50 procent fra juni til december svarende til mere end 40.000 kroner. Det viser en ny analyse lavet af Spar Nord og Boligsiden.dk.

Sommermånedernes højsæson for handel af sommerhuse betyder samtidig lavsæson for prisnedslag fra sælgernes side.

En ny analyse fra Spar Nord og Boligsiden.dk baseret på de seneste tre års bolighandel viser, at det gennemsnitlige afslag per kvadratmeter stiger fra 1.088 kroner i juni til 1.518 kroner i december. Det svarer til, at sælgerne gennemsnitligt giver 43.000 kroner ekstra i afslag på et 100 kvadratmeter stort sommerhuset, når handlen sker i december frem for i juni.

Ifølge chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm handler de relativt store forskelle i prisnedslag om udbud og efterspørgsel.

– Selv om krisen ellers på mange områder har gjort os til super rationelle forbrugere – blandt andet når vi handler bil – så gælder det ikke i forhold til timing af sommerhuskøbet. Så hvis du kan holde hovedet koldt i sommervarmen, er der altså penge at spare ved at udsætte sommerhuskøbet, siger Martin Lundholm og fortsætter:

– Trangen til at købe et sommerhus er selvsagt stærkest, når solen skinner, og sommerferien er inden for rækkevidde, og derfor ser vi langt størstedelen af køberne slå til i sommermånederne. Også selv om du som køber har en bedre forhandlingsposition om vinteren, hvor efterspørgslen kun ligger på det halve.

Han henviser til, at danskerne i løbet af de seneste tre år i gennemsnit handler 671 sommerhuse i juni, mens kun 326 sommerhuse skifter ejer i januar.

Høj aktivitet i foråret
Hos Boligsiden.dk genkender kommunikationsdirektør Birgit Daetz det aktive sommerhalvår, når det gælder køb af sommerhuse.

– Vi kan se, at flere sommerhuse bliver sat til salg i marts og april, og at antallet fortsætter med at stige ind til august. Mange er på udkig efter sommerbolig omkring påsken, og den aktivitet resulterer i en del afsluttede handler i juni, inden folk går på sommerferie, siger hun.

Men selv om udbuddet vokser i de varme måneder, følger størrelsen på prisnedslag ikke udviklingen:

– Selv om udbuddet på sommerhuse vokser i sommerhalvåret, så følger størrelsen på prisnedslag ikke med udviklingen. Aktiviteten omkring boligmarkedet i sommermånederne styrker sælgernes tro på, at deres bolig kan sælges, og dermed holder de igen med nedslag i prisen. Det modsatte er tilfældet i vintermånederne, hvor aktiviteten er lavere, og hvor sælger derfor er mere large med prisnedslag, siger hun og tilføjer:

– Det tager gennemsnitligt 10 måneder at sælge et sommerhus. Og sætter du dit sommerhus til salg i foråret, er de fleste sælgere mere tilbageholdende med nedslag i prisen om sommeren end i december, hvis huset ikke er blevet solgt.

Opblødning i sommerhussalget
Analysen viser desuden spæde tegn på, at niveauet for prisnedslag er nedadgående:

– Sæson-forskellene er fortsat en realitet, men der er en tendens til, at størrelsen på prisnedslag langsomt bliver mindre. Det vidner om, at boligmarkedet er under opblødning, og at køber og sælger har lettere ved at mødes om en realistisk pris, siger Martin Lundholm.

Om Spar Nord
Med næsten 325.000 kunder, cirka 1.600 medarbejdere og 90 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sommerhuskøb: Du sparer 40.000 ved at vente' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER