Køreturen til Sydeuropa koster 10.000 kroner

Køreturen til Sydeuropa koster 10.000 kroner

18. juli 2013 - kl. 0:03 - af

Tusindvis af danskere er lige nu på vej sydpå i bil, men bilen er ikke nødvendigvis en billig transportform til og fra feriedestinationen. En analyse fra Spar Nord og BilBasen viser, at en tur til den italienske Adriaterhavskyst eller Den Franske Riviera og retur koster i omegnen af 10.000 kroner.

Adriaterhavskysten i Italien og Rivieraen i Frankrig er ifølge FDM Travel blandt de mest populære mål, når danskerne tager på kør selv-ferie. Men alene transportomkostningerne ved at køre turen til Sydeuropa og retur løber nemt op i 10.000 kroner, når alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes. Det viser en ny analyse fra Spar Nord og Bilbasen.

– Når vi kører i bilen, bliver vi jo som udgangspunkt kun konfronteret med udgiften til brændstof, når vi holder for at tanke, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

– Men de reelle omkostninger omfatter eksempelvis også slid på bilen og ikke mindst værditabet, når der kommer flere kilometer på kilometertælleren. Og selv om den regning først kommer senere, så er det ret beset en omkostning, du skal kalkulere med, når du sammenligner prisen på bilturen med eksempelvis en flyrejse, fortsætter han.

Han tilføjer, at ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik tager danskerne hvert år godt 1,1 millioner ferierejser til udlandet i bil svarende til, at hver fjerde danske ferierejse til udlandet foregår i bil.

Udgifter firdobles

Analysen af omkostninger ved bilkørsel har Spar Nord og BilBasen baseret på de 20 mest omsatte nye og brugte biler i Danmark. Og analysen viser, at de forbrugsafhængige omkostninger i gennemsnit beløber sig til 2,7 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,5 kroner per kilometer for dieselbiler. Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart, som betyder, at prisen i runde tal løber op i 3 kroner per kilometer.

– Prisen afhænger naturligvis meget af hvilken bil, du kører i, men som tommelfingerregel kan du godt regne med omkostninger på cirka 3 kroner per kilometer for en ferierejse til Sydeuropa, uddyber Martin Lundholm og fortsætter:

– Og det betyder også, at du stort set skal gange din dieseludgift med faktor 4,5 og din benzinudgift med faktor 3,5 for at få et billede af de reelle omkostninger ved transporten. Så hvis du har brugt for 500 kroner brændstof, så har den reelle omkostning – når alt regnes med – altså været i niveauet 2.000 kroner.

Fyld bilen

Hvorvidt bilen økonomisk set er det rigtige transportmiddel til og fra feriedestinationen, afhænger ifølge Martin Lundholm meget af, hvor mange personer biler transporterer.

– Hvis du tager fire voksne af sted i en bil til Kroatien, så lyder prisen per person på cirka 2.500 kroner. Men kører du kun to personer af sted, så er prisen 5.000 kroner per person, og så vil det formentlig være både billigere og hurtigere at tage en flyver i stedet, lyder det fra Martin Lundholm.

Ifølge Vejdirektoratet er uge 27-30 de uger, hvor de danske veje er mest belastet af ferietrafik, og hos Storebælt forventes netop 13. juli at blive en af sommerens absolut travleste dage.

Om Spar Nord

Med næsten 325.000 kunder, cirka 1.600 medarbejdere og 90 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 med et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Køreturen til Sydeuropa koster 10.000 kroner ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger