Ugens Klumme: Sankt Hans i Sæbygård Skov

Ugens Klumme: Sankt Hans i Sæbygård Skov

22. juni 2013 - kl. 5:35 - af

Sommeren var længe om at komme det år, men i aften er der Sankt Hans, og det er som om vejrguderne nu har indset, at det nu er på tide at tage sig sammen.

Her på skrænten i Sæbygård Skov er der læ, og der er bredt to tæpper ud i forlængelse af hinanden. Der er mange familier, der har fået samme ide, men omkring denne aftenfrokost i det grønne er samlet Svend Sulbæk, hans kone Else og to drenge. Hans søster Ellen, hendes mand Johannes og 3 børn fra Kolding, og endelig værtsparret: Valdemar og Johanne, der netop er flyttet fra Sulbæk til Sæby i et helt nyt parcelhus på Slagterivej.

Pensionisterne fra Sulbæk er faldet godt til i Sæby, og kommer allerede sammen med flere andre ældre par, der lige som Sulbækfolkene er engageret i Sæbys Kristne Kredse.

Aftensmaden består af solide hjemmesmurte pålægsmadder fra Johannes ferme køkken, og der er sodavand til børnene og en hvidtøl til de voksne. Valdemar føler sig godt tilpas og har spenderbukserne på. Han beder derfor den 6-årige Søren – sammen med den to år ældre fætter Kurt – om at hente is til hele selskabet. Kurt får to tikronesedler i hånden, som burde være mere end rigeligt til is til selskabets 11 personer.

Ishuset ligger ved Skovlyst, et par hundrede meter fra hvor selskabet netop har indtaget deres aftensmad, så afstanden er til at overse, selv for et par mindre drenge – og der foregår jo så meget spændende på Skovlyst!

Der bliver spillet musik, og der serveres kaffe og øl fra restauranten. Bordene, der er stillet ud på pladsen, er godt besøgt – der er jo også Sankt Hans, og den falder på en søndag i år, så folk har haft fri hele dagen.

Ishuset ligger i et hjørne af pladsen og i den modsatte ende – ned mod åen – er der luftgynger, hvor der grines og gynges højt af mange unge mennesker. Svend Petersen, der af indlysende grunde har fået øgenavnet ”Svend Gønge”, sælger billetter til de malede metalbåde med træsæder, der udgør luftgyngerne. Mens pigerne sidder på sæderne og hviner af fryd, står de unge mænd op i gyngerne for at få dem til at gynge så højt op som overhovedet muligt. Det er noget ganske andet, end den gynge Svend Sulbæk har lavet til Søren hjemme i haven på Aalborgvej!

Men Svend Gønge lejer også rigtige robåde ud til såvel unge som ældre, der har lyst til en mere fredsommelig rotur på Sæby Å, der i denne del af skoven er temmelig dyb på grund af opstemningen fra det nærliggende Stampen Savværk. Folk står i kø for at vente på at der skal blive en ledig båd eller en tom luftgynge.

Kurt og Søren køber – efter at have stået kø en tid – Valdemars beordrede eskimostænger hos Svend Gønges kone, der betjener isboden. De betaler og får byttepenge med tilbage, men har svært ved at løsrive sig fra den meget larm og festivitas, der foregår her midt i den duftende grønne skov, hvor aftensolen glimter i de udtørrende vandpytter på pladsen ved Skovlyst.

Da drengene kommer tilbage med de efterhånden lidt bløde eskimostænger, er resten af selskabet ved at bryde op. De skal til Sankthansbål i ”Høgeburet”, og da folk allerede er begyndt at valfarte i den retning, ”gør vi os klogest i af følge med, hvis vi skal have en god plads”, siger faster Ellen.

”Høgeburet” ligger yderligere et stykke inde i skoven, tæt på hvor vejen går op til Gedebjerget. Søren kender stedet, da Svend Sulbæk har haft ham med til 1. maj og grundlovsmøder her. Det er en naturlig lysning i skoven, der lukker sig om en lavere liggende hulning, der gør stedet perfekt til arrangementer, hvor der tales, optrædes eller tændes bål. Der er allerede ankommet hundredvis af mennesker og flere strømmer til – akkurat som det er en tradition hvert år til Sankt Hans. Det er Sgt. Georgsgilderne, der står for arrangementet, og spejderne deler programmer ud til de tilstrømmende gæster. Borgmester Laurids Christensen holder båltalen…

For et par uger siden gik jeg sammen med hunden den omtalte rute, og selv om skoven stadig virker uforandret, er det let at se, at der er gået 50 år siden ovennævnte scenarie. Det var en dejlig aften, men bortset fra et par kondiløbere, mødte jeg ikke en sjæl. Høgeburet er forsvundet og opslugt af skoven, og det samme er stort set sket med skrænten ned mod tennisbanerne, der før var et yndet udflugtsmål – i den dunkle fortid før Weber grillen blev opfundet – og kælkeplads om vinteren før internettets tid.

Skovlyst er der stadig, og der er en del foreningsaktivitet omkring huset, men gynger og bådudlejning er for længst væk – og åen er ikke længere sejlbar, da stemmeværket ved Stampen er erstattet af de mere fiskevenlige stenstryg, der har sænket vandstanden betydeligt. Hvor er det ærgerligt at denne naturperle, Sæbygård Skov og Skovlyst, ikke bliver brugt lidt mere. Freden, duften og stilheden giver os moderne mennesker alt det man kan forlange, men benyttes i dag mest af nogle hæsblæsende motionister med høretelefoner og Nike sko, samt af en heldigvis meget aktiv tennisklub. Synd og skam, men forhåbentlig vil fremtidens Sæbynitter genopdage denne unikke bøgeskov og atter lade den komme til sin fulde ret. Og kaffe, øl og smørrebrød smager nu engang bedst på et tæppe under grønne bøgegrene!

10 kommentarer til “Ugens Klumme: Sankt Hans i Sæbygård Skov” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

10 kommentarer til “Ugens Klumme: Sankt Hans i Sæbygård Skov”

 • Peter Jæger Christensen

  Lige et par kommentarer til denne uges Klumme.
  Jeg husker det væsentligt anderledes, med hensyn til driften af forlystelserne og is hytte ved Skovlyst, som er beskrevet her.

  Familien Mosen stod for driften af Skydetelt og Luftgynger i den lille dalsænkning, der er imellem Skovlyst og åen. I dag er den helt tilvokset af træer. Mosen havde tidligere fiskeexport virksomhed på havnen, husker jeg.

  Bådudlejningen stod Lilkær for, som jeg husker det. Lilkær boede på Aalborgvej, hed det vist nok dengang, lige ovenfor bageren, der blev senere af sønnen indrettet en kiosk i ejendommen.

  Mht. Svend Gønge Petersen, og her er jeg lidt på hjemmebane, mener jeg. Han blev efter hvad jeg ved kaldt “Svend Gønge” pga. hans karakteristiske gyngende gang. “Gønge” var for øvrigt søn af “Trommepetersen” Sæbys kommunalt udnævnte trommeslager og opråber og ved sin fratrædelse i halvfjerdserne, den eneste i Danmark.
  “Gønge” grundlagde kiosken ved åen på havnen, men jeg husker, at det i min barndom var en vogn, der stod for enden af skibsværftet. “Gønge” arbejdede på Hermetikken eller Koldfisk, husker jeg. Senere blev det så mere en rigeligt et fuldtidsjob, der også involverede hans kone Esther. Mange “Gønge” is har jeg fået, når jeg i min drengetid, ved lukketid, opsamlede ispinde og papir affald.

  Nu er vi som sagt tilbage i midt halvtredserne og hvem der havde div. forlystelser i skoven før denne tid ? Jo måske har “Svend Gønge” været involveret i det.

 • Søren Visti Jensen

  Hej Peter

  Det jeg beskriver er livet i skoven på daværende tidspunkt, da det var et yndet undflugsted for Sæys og oplandets befolkning – og hvor der kom så mange, at der var økonomisk grundlag for at drive omtalte aktiviteter. Med hensyn til Svend Gønge – som jeg så udmærket kender fra Sæby havn, hvor jeg har købt alt fra is og pølser til sandorm, så har jeg engang spurgt en eller anden om hvorfor han blev kaldt sådan, og fik der forklaringen med luftgyngerne. Jeg husker også Lilkærs kiost på Aalborgvej lige ved siden af Bager Arentsen – ham har jeg købt masser af tegneseriehæfter ved, og jeg kan også huske at han har haft kiosken ved Skovlyst – vist endda helt frem til den lukkede. Jeg er desværre ikke i stand til i detaljer at huske, hvem der var ansvarlig for aktiviterne på Skovlyst på det nævnte tidspunkt – og “sjussede” mig derfor frem til at det nok havde været Svend Petersen ud fra mine – måske fejlagtige-oplysninger om ham. Jeg beklager derfor hvis jeg har bidraget med forkerte navne – og glæder mig samtidig over, at der er nogen der husker bedre end mig, og som endda vil bidrage med denne viden. Det er bla.a et af mine formål med denne fortløbende klumme!

 • holder fduldsændigt med peter jægers udlægning af hvem der ha tivoliet og at lilkær havde bådene ,ellers er det meget godt med klummen fra søren. erik frost

 • Peter Jæger Christensen

  Jamen, det er med stor fornøjelse jeg læser din “ugentlige klumme”, Søren. Og at udefra kommende bidrag og kommentarer er få, taler jo kun for, at du rammer brødteksten godt.
  God Sankt Hans.
  Peter Jæger

 • Hanne Mie Thomsen

  Det glæder mig meget at læse om Skovlyst og det liv som har været der omkring. Håber i er med til at støtte op om at få genskabt nogle af disse dejlige folkelige ting. Vi afholder idemøde på Skovlyst den 12. august, hvor alle ideer er meget velkomne, vi er også meget interesseret i at høre om hvad der har været og har et stærkt ønske om at få liv i Skovlyst igen, hvor mange har dejlige minder fra.
  Tak for den fine klumme, Søren.
  Vi ses.
  Med Venlig Hilsen
  Hanne Mie
  Aktivitetsforeningen Rødder og Vinger

 • Erling Petersen

  hej Søren.
  Kommentar vedrørende di klumme, Sankt Hans ,i Sæbygårdskov.
  Ishuset ved Skovlyst tilhørte ikke min far kaldt “Svend Gønge” ,men derimod en der hed Ejris Pedersen , som boede på Brorsonsve , så min mor har aldrig stået i kiosken i skoven.
  Navnet “Svend Gønge” , fik han da han som dreng, gik i klasse med 4 ,som alle hed Svend Aage, de fik alle et øgenavn.
  Ejeren af tivoliet på dette tidspunkt var en familie Pedersen som kom fra Hjallerup
  hver sommer, de havde en søn som min far var kammerat med, så derfor fik han navnet ” Svend Gønge”
  Peter Jæger skriver en anden udlægning af navnet , men det er den rigtige.
  Vedrørende bådulejningen har min far aldrig ejet den, men derimod Lilkær.
  Tivoliet blev sener ejet af familien Mosen og senere overtog en der hed Hartman ,
  som også købte bådulejningen .
  Mine forældre havde Havnekiosken, den startede under krigen foran Sæby Værft,
  senere hvor den er nu.
  Navnet “Svend Gønge “hang ved i alle de år de havde kiosken, så mange børn kendte ham kun under dette navn.
  Vedr. min farfar som hed Vilhelm Petersen ( trommeslageren og pedellen ), gik han rudt med trommen i Sæby indtil i slutningen af halvtresserne, han døde i 1966
  M. Venlig hilsen
  Erling Petersen

 • Søren Visti Jensen

  Hej Erling

  Tak for at du fik sat persongalleriet helt på plads. Jeg har åbenbart i mange år gået med den vildfarelse at din far – som jeg naturligvis som alle drenge der kom på havnen kendte – havde sit tilnavn på grund af gyngerne i skoven. Den forklaring har jeg fået af en eller anden på et tidspunkt, og den forekom så umiddelbart logisk, at jeg tog den for gode varer, og derfor koblede den på min historie. Jeg var jo ikke gammel nok selv på det tidspunkt til i detaljer at huske alle personerne – og så er det jo dejligt at der er nogen der kan supplere!

  Venlig hilsen
  Søren Visti Jensen

 • angående de forlystelser der var i sæbygård skov omkring skovlyst.luftgyngr skydetelt og boldtelt ,min far leonor mosen jede det til til død i1954,så overtog min moder det,hun solgte det til jens åge jenseni 1960,han havde på det tidspunkt skovlyst,men året efter solgte han det til en der hed hartman.ishuset havde ejris pedersen som var murer,og konen passede det om sommeren.robådene havde lilkjær rigtig nok da de lå nedenfor trappen der gik fra skovalleen,lige neden for ishuset på toppen.der var også bygget et hus foran skovlyst hvor der blev solgt pølser fra slagteriet wenbo og det var poul sørensen og hans kone der passede det,han var mangeårig slagteriarbejder.desuden var der et bur med påfugle lige ovenover tivoliet.der var også en scene facon som en muslingeskal,blev brugt til musikarrengementer,jeg kan huske musikere som kaj kjør og carl beck v.h.aage mosen

 • -tja`e, selvom man er pensionist på 74 og bor på Djævleøen, kan man selvfølgeligt ikke dy sig for at følge lidt med i, hvad der sker i den by, man er opvokset i….
  -Skovlyst (Jens Aage J.), Lilkjær og hans både og – ikke mindst Høgeburet står
  klart i erindringen fra drengeårene….
  -tillad mig – selvom lidt udenfor emnet – at spørge Erling Petersen, om ikke også
  din far en overgang havde en legetøjsforretning til venstre for det gamle apotek??
  -jeg mener at kunne huske, at “Erik Teker” og jeg ofte smuttede ind i smøgen på
  ca. 1 meters bredde og ud i Søndergade – og ofte blev stoppet af din far,
  Svend Gønge

 • hej søren. søgte på noget om stampen savværk og kom ind på denne side. sjovt at læse om gamle dage i skoven. du husker sikkert, at skydeteltet og gyngerne blev kaldt Hartmans tivoli dengang. det er rigtigt, det var Lilkjær der havde bådudlejning. først lå bådene midt mellem skovlyst og musehullerne, senere blev de flyttet op til tivoliet.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ugens Klumme: Sankt Hans i Sæbygård Skov' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger