Nordjysk samarbejde om biogas til transport

Nordjysk samarbejde om biogas til transport

16. juni 2013 - kl. 11:53 - af

Frederikshavn Kommune har i samarbejde med Region Nordjylland, Aalborg Kommune, Nordjyllands Trafikselskab (NT) og HMN Naturgas taget initiativ til at undersøge mulighederne for at indføre biogas til transport i Nordjylland.

Undersøgelsen er delt op i to faser. Den første fase skal belyse forskellige ruter og køretøjers mulighed for at overgå til biogasdrift og omfatter busser og renovationsvogne i Frederikshavn kommune, samt busforbindelsen på strækningen imellem Frederikshavn og Aalborg. I den næste fase inddrages busserne i Aalborg, Aalborg Kommunes renovationsvogne samt dele af de kommunale bilparker i både Frederikshavn og Aalborg, såfremt fase 1 viser, at der er et realistisk grundlag herfor.

Med denne undersøgelse tager vi et stort skridt i den rigtige retning for at medvirke til at realisere målene i regeringens energiaftale fra 2012, som kræver en radikal grøn omstilling af transportsektoren, siger Bahram Dehghan, Senior projektleder i Energibyen Frederikshavn.

Undersøgelsen vil belyse de samfundsøkonomiske, driftsøkonomiske, brugerøkonomiske og miljømæssige aspekter i forbindelse med anvendelse af biogas til transport og hermed skabe beslutningsgrundlag for en evt. senere politisk beslutning om at afprøve teknologien.

Et sammenhængende gastanknet er inkluderet i undersøgelsen
Ud fra et større perspektiv kan det være startskuddet til etablering af et gastanknet fra nord mod syd på motorvej E45. Parterne undersøger nemlig muligheden for at placere to tankfyldestationer i henholdsvis Frederikshavn og Aalborg, som kan medvirke til at skabe en sammenhængende infrastruktur til grøn transport i Nordjylland.

Vælger man at etablere tankfyldestationerne, kan stationerne sammenkoble det danske gastanknet med resten af Skandinavien via færgeforbindelserne fra Frederikshavn til Göteborg og Oslo. Samtidig vil et gastanknet i Aalborg kunne udbygges i form af afgreninger til den nordjyske region samt mod syd til Århus.

Biogassen produceres i Nordjylland
Initiativet bag dette samarbejde er opstået i forlængelse af et andet projekt, som Energibyen Frederikshavn er involveret i. Det drejer sig om opførelsen af et større biogasanlæg, hvor affaldsprodukter fra landbrug, fødevareindustri og på sigt også husholdningsaffald skal omdannes til biogas, der kan anvendes til transportsektoren. Indtil biogasanlægget er fuldt leveringsdygtigt levere gastankstationerne i stedet naturgas til køretøjerne.

Hvis undersøgelsen viser, at der er et forretningsmæssigt, samfundsmæssigt og miljømæssigt grundlag samt politisk opbakning til at omlægge de udvalgte ruter og køretøjer til biogas, vil dette projekt kunne bidrage med en betydelig CO2-reduktion i regionen, ny viden, vækst og kompetenceudvikling på uddannelsesinstitutioner som f.eks. Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn og UCN i Aalborg.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjysk samarbejde om biogas til transport' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER