
Læs denne uges Finansbarometer lige her
12. juni 2013 - kl. 0:03 - af Henrik Christensen
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Boligmarkedet i bedring
Danmark
De seneste tal fra Danmarks Statistik for udviklingen på boligmarkedet viser, at boligmarkedet fortsætter med at vise bedringstegn. I marts steg huspriserne med 0,2 procent i forhold til februar, mens ejerlejlighedspriserne steg med 1,7 procent i forhold til februar. Over det seneste år er priserne steget henholdsvis 1,9 procent og 8 procent. Boligmarkedet er altså overordnet set ved at stabilisere sig, og på lejelighedsmarkedet er det endda gået pænt fremad. Boligmarkedet er dog et meget fragmenteret marked. Der er nogle steder, hvor det går frem – navnlig på lejlighedsmarkedet som primært er drevet af udviklingen i København og Aarhus – og så er der nogle steder, hvor det går tilbage. Man skal derfor være varsom med at tolke den generelle udvikling på boligmarkedet, som er et udtryk for, hvordan boligmarkedet i gennemsnit udvikler sig på landsplan, ind i en lokal kontekst. Selvom boligmarkedet her og nu er i bedring, så må vi også være ærlige og sige, at markedet fortsat er meget skrøbeligt. Der er mange udfordringer for boligmarkedet, når vi kigger fremad. Et fortsat svagt arbejdsmarked, højere bidragssatser i realkreditsektoren, udløb af afdragsfrihed er blot nogle af de mange udfordringer, som boligmarkedet står overfor.
Renter
Den Europæiske Centralbank fastholdte på sit månedlige pengepolitiske møde i sidste uge renten uændret. Nøgletallene for økonomien i euroområdet har vist en smule bedring på det seneste, og det kan betyde, at centralbanken ikke vil komme til at sænke renten yderligere. For Danmark betyder det, at renten formentlig heller ikke kommer længere ned. Kronekursen har de seneste par måneder ligget stabilt overfor euroen under centralkursen, og Nationalbanken har derfor ikke haft behov for at intervenere i valutamarkedet de seneste fire måneder. Der er snarere mulighed for, at Nationalbanken over det kommende års tid vil blive nødt til at hæve renten en anelse. Nationalbankens rentesatser ligger i øjeblikket under den Europæiske Centralbanks tilsvarende satser, og i takt med at økonomien får det bedre vil dette spænd normaliseres. Det betyder dog ikke, at perioden med meget lave renter er ved at slutte. Selvom Nationalbanken skulle blive nødt til at hæve renten, så vil der være tale om meget små rentestigninger. Der vil formentlig gå et par endnu før renten for alvor vil begynde at stige.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt