50 år med Svendebrev i Tømrerfaget…

50 år med Svendebrev i Tømrerfaget…

19. maj 2013 - kl. 8:02 - af

Jubilæum fejret på EUC Nord, hvor der var gensyn med håndværkerkolleger og faget anno 2013.

Svendebrev for Tømrerfaget stod der på dokumentet, som 40-50 unge mænd for et halvt århundrede siden fik udleveret på Hjørring Tekniske Skole (i dag EUC Nord) efter veloverstået svendeprøve i april 1963.

Én af dem, Kesse Dam, Hjørring synes, at det skulle markeres, og i samarbejde med sin svoger Villy Jensen, Sæby fik de fundet og kontaktet 15 af de tidligere klassekammerater på tømrerlinjen. – Jeg synes, det kunne være sjovt og interessant at krydre dagen med at kig på tømreruddannelsen i dag, fortæller Kesse Dam. En henvendelse til håndværkerakademiet, EUC Nord på Albert Ginges Vej i Hjørring blev meget positivt modtaget. Skolen var mere end villig til at afsætte tid til de erfarne faglærte, som bl.a. blev budt på rundvisning på skolen.

Deltagerne mødtes ved skolens indgang, hvor underviser Vibeke Andersen bød deltagerne velkomne med rundstykker og kaffe tilberedt og serveret af hendes elever fra linjen Mad til mennesker. – Snakken gik allerede rigtig godt blandt kolleverne, fortæller Kesse Dam, og for at alle skulle være opdaterede, blev hver enkelt deltager bedt om at fortælle lidt om sig selv.

Flere håndværkere
Præsentationen gav et rigtig godt billede af, at uddannelsen som tømrer er et godt springbræt til en videregående uddannelse. Det var også budskabet fra skolens leder, der fortalte jubilarerne om EUC Nord, og her kunne gruppen afgjort bidrage med en masse konstruktive input. Både dem, der var blevet ved faget, de selvstændige, dem, der havde videreuddannet sig og de, der var gået over i et helt andet fag. – Vi var ret enige om, at det er meget vigtigt, at vi får flere håndværkere uddannet, fortæller Kesse Dam, som selv mener, at erfaringerne med håndværket også lære én noget om hvordan opgaverne udføres i praksis ikke mindst i samarbejdet med både kolleger og kunder.

Snakken gik så godt, at underviser på tømrerfaget Torben Bo Jensen næsten ikke kunne komme til fortælle om tømreruddannelsen anno 2013.  – I dag laver de alle tegneopgaver på computer, konstaterede deltagerne, som de to første år af deres uddannelse måtte gå på aftenskole, og det var efter en hel arbejdsdag hos mester. – De sidste to år blev det heldigvis ændret til heldagsskole, og det var en kæmpe stor fordel, husker Kesse Dam.

I dag har tømrerfaget el-værktøj og mange forskellige maskiner til rådighed, i modsætning til for 50 år siden, hvor alt blev lavet i hånden. – El-værktøj var på en måde vores indgang til den nye teknologi. Jeg husker stadig, da vi i 1969 byggede EUC Nord på Albert Ginges Vej, fik rundsav nummer to i firmaet, fortæller Kesse Dam. Enkelte opgaver skal dog stadig udføres ex. med håndsav, og det er ikke en opgave nutidens lærlinge synes er særlig nem at gå til.

Efter en spændende rundvisning på hele skolen stod madlinjen klar med en lækker tre retters menu serveret af tjenerelever ved et fint dækket bord. Her fortsatte snakken bl.a. om gammeldags tømrerarbejde kontra den helt moderne del.

Det blev et yderst vellykket gensyn med stort udbytte af besøgt på EUC Nord. Kesse Dam – han kunne gå hjem med ømme skuldre efter mange anerkendende skulderklap fra de gamle kolleger for et godt initiativ.

ÅB

På billedet ses de 16 deltagere i træffet på EUC Nord, her nævnt med navn, by og erhverv. Bagerst fra venstre: Ib Jensen, tømrer senere direktør for Præfa Byg, Østervrå, Polen og Tyskland, Poul Sørensen, Hjørring, tømrer senere slagteriarbejder, Svend Jørgen Olsen, Støvring tømrer og ingeniør, egen fabrik med skæreværktøj, Carl Erik Christiansen, tømrer og ingeniør tilknyttet Fr.havn Kommune, Ebbe Andersen, tømrer senere tømrermester i Østervrå og Norge, Kesse Dam, Hjørring, tømrer, bl.a. 30-35 år hos firmaet Viggo Jensen, Villy Jensen, Sæby, tømrer senere tømrermester, Palle Mortensen, Hjørring, tømrer, Søren Stenbak, Sindal, tømrer.

Forreste rækken: Jørgen Thomsen, Lørslev, tømrer, Ole H. Stenbak, Klarup, tømrer senere repræsentant i luft- og håndværktøj, Ole Hansen, Strandby, tømrer – rejsemontør i hotelinteriør, Jørgen Steffensen, Randers, tømrer bl.a. Randers Kommune, Børge Christensen, Sønderlev, tømrer og makker med Kesse Dam, bl.a. ved byggeriet af Hjørring Tekniske Skole, i dag Kvik Trailer, Orla Kærgaard, Hjørring, tømrer og senere visevært på Vesterlund, John Juel Pedersen, Hjørring tømrer hos Kvik Køkken.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '50 år med Svendebrev i Tømrerfaget...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER