
Stiftelse af Voerså Kirsebærlaug…
7. maj 2013 - kl. 11:50 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Voerså Byudvikling tager nu næste skridt i forbindelse med de 200 kirsebærtræer, som blev leveret gennem Dybvad Planteskole og plantet i byens haver sidste efterår. Foreningen indkalder til møde, på den gamle krogrund onsdag 22. maj 19.00.
Repræsentanter fra Dybvad Planteskole kommer og fortæller om trivsel og beskæring af kirsebærtræer, alt imens der i det store opstillede telt serveres kaffe med kirsebærlagkage.
Byudviklingen rundsender de nærmeste dage i byen en skrivelse med forslag til oprettelse af et Kirsebærlaug. Her foreslås et éngangskontingent på kr. 50 – pr. familie, og der bliver valgt en laugsbestyrelse, som består af en tovholder, 1 kassemester og et aktivitetsudvalg på 6 personer. Alle bliver valgt for 1 år, men kan genvælges én gang så den enkelte kun kan sidde i udvalget højst 2 år.
Hvert år i maj måned indkalder laugsstyrelsen til kirsebærfagligt møde og til laugsforsamling.
Laugsstyrelsen skal også stå for afvikling af Kirsebærrets Dag hvert år i august.
Formål
At få Voersås status som kirsebærby tilbage.
At få alle med kirsebærtræer til at bakke op om Kirsebærtræets Dag.
At sikre at alle kirsebær bliver plukket, og bliver anvendt til noget der kan sælges eller byttes på Kirsebærrets dag. Hvis eventuelle ejere af kirsebærtræer ikke er i stand til selv at plukke bærrene, gives der besked til laugsstyrelsen, som finder en løsning, så bærrene bliver plukket og brugt fornuftigt.
At kirsebærtræerne bliver til noget, som alle i Voerså kan være sammen om.
I fordums tider – og det er såmænd ikke længere end omkring 45 år tilbage plus 100 år længere tilbage endnu. På det tidspunkt bugnede byen med kirsebærtræer, og var for mange familier et ekstra tilskud til husholdningen samt familiernes økonomi. I blomstringstiden kunne visse dele, og især i den gamle del af byen, som populært kaldes Østerbyen, være helt hvidt på grusvejene når træerne smed bladene. I august når bærrene var modne, plukkede folk bærrene og brugte dem i husholdningen, mens alle overskydende bær blev leveret hos en af byens dengang 3 købmænd, som vejede bærrene for at afregne kontant med leverandøren. Herefter blev kirsebærrene hældt i en stor 100 liters trætønde, som blev afhentet 2 – 3 gange om ugen af en frugtgrosserer fra Aalborg, der solgte dem videre til fremstilling af kirsebærvin, likør, syltetøj og meget andet.
Der vil gå omkring 4 – 5 år, inden de første bær rigtigt begynder ar vise sig på træerne, så foreløbig må de mange interesserede vente med tålmodighed.
Folkene bag udvalget håber, at rigtig mange bakker op om idéen, så der hvert år kan arrangeres en Kirsebærrets Dag.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Stiftelse af Voerså Kirsebærlaug...' til en bekendt