Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

1. maj 2013 - kl. 14:45 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Forbrugsopsving venter ikke lige om hjørnet

Danmark

Mandag i sidste uge fik vi tal for forbrugertilliden i april, der faldt til -2,8 fra -2,1 i marts. Faldet er i sig selv en negativ nyhed, men vigtigere er det lave niveau. Forbrugertilliden er interessant, da den giver et øjebliksbillede af forbrugernes syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation. Dermed siger den noget om, hvorvidt vi kan forvente, at forbruget vil udvikle sig i den nærmeste fremtid. Her taler de nuværende niveauer desværre ikke for noget decideret forbrugsopsving, hvor danskerne begynder at forbruge mere og spare mindre op.

Den lave forbrugertillid skyldes bl.a. et bolig- og et arbejdsmarked, der nu på femte år ikke har kørt i højeste gear. Også i den nærmeste fremtid vil dette sandsynligvis være afgørende for privatforbruget, og det vil de netop vedtagne væksttiltag ikke ændre det store på.

På trods af det venter vi faktisk en lille fremgang i privatforbruget i 2013. Det skyldes dog de tidligere vedtagne skattelettelser, samt et betydeligt fald i inflationen, der gør, at danskerne får flere penge imellem hænderne i år.

Derudover vil vækstpakken formentlig have en lille positiv effekt på privatforbruget. I 2014 vil lavere afgifter på øl og sodavand spare en gennemsnitlig børnefamilie for ca. 600 kr. om året. Dette vil formentlig have en lille positiv effekt på privatforbruget. Det samme vil forlængelsen af boligjobordningen. Om ikke andet fordi usikkerheden før forlængelsen førte til, at folk ventede med at foretage renovationer af deres bolig. Spørgsmålet er dog, om boligjobordningen ikke skader, mere end den gavner. Med det vedtagne tiltag skævvrider man således økonomien. Tiltaget har ganske vist en positiv effekt på beskæftigelsen i byggeriet på kort sigt. Disse penge kunne man dog også have brugt på eksempelvis skattelettelser i stedet, hvor man ikke havde favoriseret enkelte grupper. Og i det lys er det ikke sikkert, at den samlede beskæftigelseseffekt er positiv.

Renter

I øjeblikket hvor afdragsfrihed diskuteres meget i medierne, er det interessant at se på, hvordan boligejerne rent faktisk vælger at optage deres lån. I 1. kvartal 2013 faldt mængden af afdragsfrie lån faktisk med 0,8 mia. kr. og udgjorde dermed 810,4 mia. kr. Det samlede fald dækker over, at folk med Flexlån i stigende grad har fravalgt afdragsfriheden. Derimod er der sket en stigning i mængden af afdragsfrie lån blandt de fastforrentede lån.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER