Oplevelser i naturen hjælper psykisk syge
10. april 2013 - kl. 0:30 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
”Frisk i naturen” er titlen på et nyt banebrydende pilotprojekt, som det socialpsykiatriske bosted Mariested i Sæby satte i gang den 1. april.
Naturen ind i hverdagen
Frisk i naturen er et tilbud om friluftsliv og gode naturoplevelser for beboere på det socialpsykiatriske bosted Mariested i Sæby. Mariesteds 44 beboere har forskellige former for psykiske lidelser. Frisk i naturen har kørt som forsøgsprojekt i et halvt år, og naturpædagog Erik Holm har allerede indhøstet stor indsigt og erfaring. Disse erfaringer bliver nu videreudviklet i et tre års pilotprojekt, der gennem konkrete friluftsaktiviteter tilrettelagt i samarbejde med beboerne har fokus på at afprøve, udforske og generere ny viden om, hvad friluftslivet gør ved og for psykisk syge mennesker?
“Projektet er banebrydende nyt i Danmark, hvor der indtil nu er meget begrænset erfaring med at tilbyde naturoplevelser som pædagogiske tilbud til psykisk syge borgere,” fortæller Britta Glargard, afdelingsleder for Socialpsykiatri og Udsatte i Frederikshavn Kommune.
Friluftsliv er godt for hjernen
Pilotprojektet Frisk i naturen tager afsæt i mangeårig nordamerikansk og svensk erfaring med anvendelse af natur indenfor både socialpsykiatri og behandlingspsykiatri. Disse positive erfaringer vil pilotprojektet koble sammen med den danske hjerneforsker og læge Kjeld Fredens dugfriske forskningsresultater om den særlige værdi, friluftsliv har for den menneskelige hjerne. Frisk i naturen vil forsøge at finde forskellige metoder til, hvordan friluftsliv appellerer til både mænd og kvinder med forskellige former for psykiske sygdomme.
Innovativ anvendelse af gratis natur
Den enestående og afvekslende natur, Frederikshavn Kommune rummer, bliver projektets omdrejningspunkt i tilbuddet til beboerne på Mariested. Sæbygård skov ligger 200 meter fra Mariested. Inden for max. en times transport fra Mariested er der strand, moser, heder, strandenge, ådale, Råbjerg Mile, Hirsholmene, Grenen og andre enestående naturperler, der er helt gratis at benytte, og som har en positiv indvirkning på beboernes fysiske og psykiske tilstand.
“Frisk i naturen er et pædagogisk tilbud, der går fint i tråd med den fælles pædagogiske referenceramme for afdelingen for Socialpsykiatri og udsatte,” understreger afdelingsleder Britta Glargard.
Lokal forankring
Takket være stor lokal opbakning har det været muligt at sætte pilotprojektet i gang den 1. april 2013. Roblon Fonden har doneret 260.000 kr. til Frisk i naturen i 2013. Civitan Sæby har doneret i alt 30.000 kr. til kørsel af Mariesteds beboere i hele projektperioden frem til foråret 2016. Flere ansøgninger venter på at blive behandlet i såvel lokale som regionale fonde, og den flotte opbakning, projektet allerede har opnået, giver grund til positive forventninger om, at det lykkes at rejse midler til at videreføre pilotprojektet i 2014 og 2015.
Forskere følger projektet
Da Frisk i naturen er et unikt projekt, som er det første af sin art i Danmark, er der indenfor psykiatrien en stor interesse for at følge projektet, dets resultater og den viden, projektet genererer. Der er derfor etableret en følgegruppe, som følger Frisk i naturen. I følgegruppen sidder bl.a. Kjeld Fredens, læge og hjerneforsker ved Århus Universitet og forfatter til flere bøger.
Resultaterne af Frisk naturen vil løbende blive formidlet til følgegruppen og til relevante faggrupper, organisationer, beslutningstagere, faglige medier, nyhedsmedier og interesserede borgere. Det vil bl.a. ske gennem papers, artikler, pressemeddelelser, foredrag samt indlæg på konferencer, seminarer og temamøder.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Oplevelser i naturen hjælper psykisk syge ' til en bekendt