Voerså Vandværk: Skifergas og drikkevand

Voerså Vandværk: Skifergas og drikkevand

23. marts 2013 - kl. 0:25 - af

Det er en kendt sag, at flere er imod den kommende boring efter skifergas, der skal foretages i området af Dybvad. Mange er bange for, at der skal ske forurening af drikkevandet.

I den anledning havde bestyrelsen for Voerså Vandværk inviteret Senior Project Koordinator TOTAL E&P Danmark, Henrik Nicolaisen, med til årets generalforsamling, der fandt sted i Voerså IFs klubhus onsdag 20. marts.

Henrik Nicolaisen skulle have fortalt de 46 fremmødte om fordele, ulemper og udvindinger i forbindelse med boring efter skifergas. Desværre måtte han melde afbud, på grund af han var blevet kaldt til Frankrig, og det skyldtes, at flertallet i byrådet i Frederikshavn Kommune havde skiftet standpunkt med hensyn til tilladelse til prøveboring.

Med meget kort varsel tiltrådte miljøtekniker Kirsten Houmann fra Frederikshavn Kommune i stedet for Henrik Nicolaisen.

Kirsten Houmann viste billeder på storskærm, og gav de fremmødte en grundig orientering om hvad skifergas og prøveboringer var.

Efter sit foredrag måtte hun besvare adskillige spørgsmål, der var både for og imod, fra de mange fremmødte.

Generalforsamlingen var nummer 79 i rækken, og i rigtig mange år mødte kun bestyrelse og et par enkelte forbrugere op. For få år siden fremsatte værkets kreative formand, Gynther Mølgård, et forslag til resten af bestyrelsen om at invitere eventuelle foredragsholdere til generalforsamlingen. Bestyrelsen accepterede, og den første i rækken var Per Jensen fra TV 2 Nord. Senere kom forfatteren Helge Qvistdorff, håndboldspilleren Lotte Kiærskou, kuglestøderen Joacim B. Olsen. De to idrætsfolk fortalte begge om drikkevand, på deres mange rejser rundt om i verden, og hvor træt man kunne blive af at drikke vand på flasker. Vand på flasker var dog en nødvendighed at medbringe hjemmefra, for det var bestemt ikke alle steder, der var rent drikkevand i hanerne. De mente også begge, at rent drikkevand i hanerne var noget af det bedste man kunne tænke sig, når man kom hjem fra længere sportsrejser og var godt træt af vand på flasker.

Næste foredragsholder i rækken var planteavlskonsulent Martin Andersen, der fortalte om grundvand. Sidste år var det en medarbejder fra analyseinstituttet Analy Tech og nu Kirsten Houmann.

Alt sammen har været med til, at der på generalforsamlingerne nu hvert år møder omkring 40 – 50 forbrugere.

Beretning fra formanden
I sin beretning glædede formanden, Gynther Mølgård, sig over, at der overhovedet ikke har været problemer med vandkvaliteten. Det gælder pesticider og bakterier samt nitrat, der lå langt under minimumskravet fra myndighederne.

Voerså Vandværk dækker Voerså by og omegn samt Søråområdet. En ny forbruger er i årets løb koblet til, så værket har i alt 352 forbrugere.

Vandværkets rentvandsbeholder er fra 1980, og den er blevet efterset ved at sende en dykker derned. Mange andre steder har der været problemer med drikkevandet, og i mange stilfælde skyldtes det trærødder eller lignende, der var vokset ind i beholderen. Håndværkerne må have været dygtige for 32 år siden, da beholderen blev lavet, mente formanden, for der var ingen fejl at spore.

Formanden var godt klar over, de kr. 26.000 -, som undersøgelsen kostede, var mange penge, men mente de var givet godt ud og kaldte det rettidig omhu.

En 50 år gammel hovedledning var blevet proppet og omlagt og ikke nødvendigt mere. På grund af udvidelse af en minkfarm måtte hovedledningen ledes uden om farmen, da den ellers ville komme til at ligge under farmen, hvilket ville være særdeles uheldigt i forbindelse med eventuelle brud og reparationer.

Et par gange havde det været nødvendigt at lukke for vandet i forbindelse med omlægning, forbedringer og reparationer, men det havde givet en del ”tæsk” fra forbrugerne. Trods annoncering i Nordjyllands Radio, internetavisen saebyavis.dk, Voerså bys TV-infokanal samt personlig rundringning til større forbrugere har det ikke været godt nok.

Til dette sagde formanden. – Men hvad kan vi gøre mere?

18. juni sidste år opdagede driftsleder Tom Hansen, der havde været indbrud på værket. Politiet blev straks tilkaldt sammen med analyseinstituttet Analy Tech, der var meget hurtigt fremme.

Undersøgelsen fra Analy Tech viste ikke nogen tegn på forurening, men bestyrelsen valgte alligevel straks at få taget analyser. Det ville jo ligesom have været for sent, hvis der to dage efter var flere, der var blevet syge med maveonder, mente formanden. Analysen kostede kr. 10.000 –, og driftslederen nøjedes med at miste en del værktøj.

Aflæsning af vandure er et tilbagevendende problem. Når forbrugeren ikke selv vil gøre det, bliver vandværket nødt til at sende folk ud og gøre arbejdet. Det er ikke gratis, og koster den enkelte forbruger hvert år kr. 300 – ekstra. Det giver værket en indtægt på 15 – 18.000 – hvert år, som forbrugerne lige så godt kunne spare. Her er der åbenbart ingen krise, men det er der andre steder, for det har været nødvendigt at lukke for 3 forbrugere og notere et tab på kr. 2.850 -.

Vanboringerne på Holtbjerg, hvor vandværket ligger, er blevet spulet. Det er en større omgang, som sker hvert andet år af hensyn til forsyningssikkerheden og strømforbruget. Den dybeste boring på 90 meter ser ikke ud til at give vand nok, og af den grund vil der blive kørt en kontrolperiode, og så herefter vil der blive taget beslutning om, der skal foretages en ny boring.

Budgettet for næste år viser et større underskud, og det skyldes planlægning og udskiftning af vandure i 2014. Samtidig undersøges der for tiden om elektriske ure ville være en mulighed i samarbejde med eksempelvis Voerså Varmeværk.

På hjemmesiden www.voersaa-vandvaerk.dk kan man se mange flere oplysninger om værket – blandt andet analyseresultater.

Lille underskud på regnskabet
Regnskabet viste et underskud på kr. 37.171 -. Likvide midler i diverse pengeinstitutter udgør kr. 957.983 -. Det betyder, der i alt er aktiver for. kr. 2.151.802 -, og egenkapitalen er kr.1.846.970 -.

Valg til bestyrelsen
Bestyrelsen blev genvalgt og består af Gynther Mølgård, Tom Hansen, Michael Kreutz, Morten Nielsen og Jens Sørensen.

Som ny suppleant i stedet for Kasper Nielsen valgtes Jens Krog.

Til slut var Voerså Vandværk vært for godt dansk smørrebrød, øl og vand samt en lille skarp til halsen.

2 kommentarer til “Voerså Vandværk: Skifergas og drikkevand” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Voerså Vandværk: Skifergas og drikkevand”

  • Ole Rasmussen

    Skifergas projektet er nu i foroffentlighedsfase.

    Se kommunens hjemmeside. Der er link til en lille brochure der beskriver meget om skifergas.

  • Ole Rasmussen

    I hvilket omfang skifergas udvinding og prøveboring kan medføre problemer med vand kvalitet og radon i boliger, kan være et spørgsmål som kan blive undersøgt i den forestående VVM.

    Borger der har emner, de gerne vil have fokus på, kan i den igangværende foroffentlighedsfase fase skrive til kommunen og bed om at emner bliver vurderet og evt. inddraget i den store VVM undersøgelse der kommer senere.

    Fagvidenskaben debattere også skifergas emnet (bla. ing.dk hvor man ved at skrive “skifergas” i søgefeltet, finder en række artikler og kommentarer der indeholder meget viden som også kan danne basis for spørgsmål)

    Hvis der evt. kommer øget dødelighed, pga. øget Radon i boligerne i området, så synes jeg det vil være ærgerligt, at vi ikke har haft fokus på det meget tidligt.

    For offentlighedsfasen slutter snart.

    (læs mere på kommunens hjemmeside)

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Voerså Vandværk: Skifergas og drikkevand' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger