Apoteket informerer: Allergi forår 2013

Apoteket informerer: Allergi forår 2013

17. marts 2013 - kl. 0:14 - af

Det er forår og alting klippes ned… sådan skriver Benny Andersen i sin vise, men det er også tiden hvor pollenallergikerne begynder at mærke ubehaget ved den varme tid.

Går du rundt med snue og kløende øjne, så kan der være tale om ”høfeber”.

Pollensæsonen starter her i det tidlige forår, nogle år lidt tidligere end andre, det kommer helt an på temperaturen, hvornår de første træer kaster deres pollen. De første er el og hassel, derefter følger elm og birk. Er man allergiker og er det netop disse pollen man reagerer på, ja så mærker man straks de er i luften i bare nogenlunde koncentration. Når man som allergiker mærker det, er det fordi immunsystemet, som skal beskytte kroppen mod virus og bakterier, ved at genkende proteinstoffer på overfladen, overreagerer på disse harmløse stoffer. Der er tale om en mistolkning af situationen. Den allergiske reaktion generer, fordi kroppen udskiller stoffet histamin, som skal hjælpe kroppen med at skille sig af med fjenden. Frigivelse af histamin i øjne, næse og svælg giver kløe, hævelse og ekstra meget sekret. Man mærker det typisk som nyseanfald, løbenæse og måske rindende øjne.

Man kan ikke ændre på sin krops reaktion, normalt minskes generne med alderen, men man kan lindre på symptomerne med en antihistamin og /eller et lægemiddel med steroid. Antihistaminer fås som tabletter, hvor man skal tage en til tre om dagen, øjendråber, så bruges 2-3 gange daglig og næsespray der bruges to gange daglig. Antihistaminer har en hurtig indsættende effekt, og især midlerne til lokalanvendelse (øjendråber og næsespray) virker i løbet af ganske kort tid. Tabletterne er lidt længere om at virke, og ofte bedres effekten af dem, hvis man tager dem fast dagligt gennem sæsonen, gerne startede en uge eller to, før man forventer sæsonen går i gang. Midler med steroid – i håndkøb er det udelukkende næsespray – virker bedst efter nogle dages behandling.

Hvad skal man så vælge? Det kommer helt an på situationen. Har man erfaring for at det kun er en gang imellem at man er generet, kan et lokalt antihistamin være det rigtige, eventuelt kombineret med en hurtigvirkende tablet. Er det derimod længerevarende kan man alt efter hvor kraftig reaktionerne er, vælge en steroid næsespray og evt. kombinere den med tabletbehandling. Generes øjnene vil øjendråber under alle omstændigheder være en god ide at have i beredskab.

Spørg trygt på ditApotek efter råd om allergibehandling.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer: Allergi forår 2013' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger