Dansk økonomi med forårsfornemmelser

Dansk økonomi med forårsfornemmelser

13. marts 2013 - kl. 0:04 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Danmark

I sidste uge fik vi tal for dansk økonomi, der viste en lovende fremgang. Tal for industriproduktionen viste den største stigning siden år 2000 – med en stigning på hele 7,2 %. Netop industriproduktionen er interessant, da den giver en indikation af, hvordan det går for den samlede danske økonomi, og den kan således være med til at indikere, hvordan BNP kommer til at udvikle sig i 1. kvartal. Netop derfor var sidste uges tal også ventet med spænding. Sidste kvartal af 2012 blev et rædselskvartal, hvor BNP faldt med 0,9 %, når der tages højde for prisudvikling og sæsonudsving. Nu ser det dog ud til, at dansk økonomi igen er vendt efter den kedelige udvikling i 4. kvartal sidste år. Denne tendens er særligt hjulpet af at de største aftagere af danske varer ude i verden, Tyskland og Sverige, også klarer sig bedre efter et meget svagt 4. kvartal. Det blev bekræftet mandag i denne uge, hvor vi fik tal for eksporten, der ligeledes steg kraftigt fra december til januar, nemlig med hele 5,5 %.

Samtidig så vi at dankortomsætningen, der giver os en indikation af udviklingen i privatforbruget, stiger støt i øjeblikket – om end der er udsving fra måned til måned. I januar steg dankortomsætningen med 1,8 %, når der korrigeres for sæsonudsving. Dermed ser det ud til at tilbageslaget i dansk økonomi, som vi oplevede i 4. kvartal blot var af midlertidig karakter, og at det nu igen ser lysere ud for dansk økonomi. Det siger dog desværre ikke ret meget, når det er i forhold til 4. kvartal, så om end vi forventer en positiv vækst i 2013, er det næppe en vækst, der kan få ledigheden til at falde betydeligt i år.

Renter

I den seneste tid har den danske valutakurs ligget ganske stabilt omkring centralpariteten. Det ser således ikke ud til at Nationalbanken bliver nødt til at hæve renten foreløbigt for at sikre den danske krone imod en svækkelse. Dette blev bekræftet i sidste uge, hvor vi fik tal for den danske valutareserve. Før Nationalbanken evt. vil hæve den danske rente, for at styrke kronen, har de historisk valgt at foretage støtteopkøb af danske kroner på imellem 10 og 20 mia. kr. – for på den vis at styrke den danske valutakurs. Statistikken viser, at der slet ikke blev foretaget støtteopkøb i februar, og en selvstændig dansk renteforhøjelse ligger derfor ikke lige om hjørnet. En forventning om en gradvis forbedring af krisen i euroområdet og en generel forbedring af den globale økonomi vil dog mindske behovet for en sikker havn. Dermed forventes det også, at der vil komme en selvstændig renteforhøjelse inden alt for længe, om end det er svært at sige præcis hvornår.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Dansk økonomi med forårsfornemmelser ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER