Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

20. februar 2013 - kl. 9:20 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Inflationen faldt betydeligt i januar

Danmark

Inflationen faldt overraskende meget fra december til januar. Om end det var ventet at inflationen ville falde fra december til januar, pga. fedtskattens afskaffelse, var et fald fra 2,0 % til 1,3 % langt over det forventede. Forklaringen på det store fald skal da også findes et helt andet sted, nemlig bilforsikringer. Prisen på bilforsikringer er således faldet med hele 18 % i forhold til januar sidste år. Da der umiddelbart ikke er nogen speciel grund til at tro, at prisen på bilforsikringer pludselig stiger kraftigt igen, tyder det altså på, at inflationen i 2013 bliver markant lavere end hidtil forventet. Det er godt nyt for de danske lønmodtagere, som igennem 2012 oplevede, at de havde en negativ reallønsfremgang.

I sidste uge fik vi tal, der viste, at både privatansatte og ansatte i staten havde en negativ reallønsvækst i 4. kvartal i forhold til året før. Imens ansatte i kommuner og regioner lige akkurat opnåede en positiv reallønsvækst. I 2013 ser det dog nu ud til, at de danske lønmodtagere kan se frem til en positiv reallønsvækst efter skat. Bl.a. som følge af skattelettelser. Dermed er der et begrundet håb, om at det vil have en positiv effekt på privatforbruget. En rigtige vending i privatforbruget kommer dog først den dag, forbrugerne begynder at forbruge en større andel af deres indkomst. Og det er der ikke tegn på vil være tilfældet i den nærmeste fremtid. Således er forbrugertilliden fortsat lav, hvilket er fuldt ud forståeligt i en tid, hvor der fortsat er en vækstkrise i Europa, og hverken det danske bolig- eller arbejdsmarked er vendt. 4. kvartal 2012 var således det 6. kvartal i træk, hvor vi så et fald i beskæftigelsen. Og dette ser desværre ikke ud til at vende foreløbigt. Om end vi forventer en positiv vækst i år, venter vi stadig ikke at den vil være tilstrækkelig, til at virksomheder vil ansætte nye medarbejdere, i et omfang der kan få beskæftigelsen til at stige. Hvad angår boligmarkedet ser det ud til at en stabilisering er ved at være mere rodfæstet, og på ejerlejlighedsmarkedet ser vi endda, at priserne er begyndt at stige. Om end vi ligeledes forventer, at vi skal ind i 2014 før vi for alvor begynder at se prisstigninger af permanent karakter.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger