
Læs denne uges Finansbarometer lige her
30. januar 2013 - kl. 0:51 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Nationalbanken hæver renten
Danmark
Siden september har forbrugertilliden været negativ. Det afspejler, at en overvægt af forbrugerne i denne periode har været pessimistiske med hensyn til den nuværende økonomiske situation og til de økonomiske udsigter over det kommende år. Pessimismen bunder i den generelt svage tilstand dansk økonomi i øjeblikket befinder sig i. Væksten ligger omkring nulpunktet, arbejdsløsheden har været svagt stigende og boligmarkedet ligger i bedste fald fladt – alt sammen noget som smitter negativt af på forbrugslysten blandt danskerne. Pessimistiske forbrugere er dårligt nyt for dansk økonomi, da det normalt er foreneligt med en svag forbrugsudvikling. I januar steg forbrugertilliden da også en anelse til -2,7 fra -4,7. Forbrugerne er her ved starten på 2013 således blevet en anelse mindre pessimistiske. Den lille forbedring skyldes blandt andet, at forbrugerne er blevet mindre pessimistiske på deres nuværende økonomiske situation og mere optimistiske på den økonomiske situation om et år. Stigningen skyldes dog først og fremmest, at forbrugerne generelt synes det er mere fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder i januar grundet udsalget. En del af stigningen kan således tilskrives normale sæsoneffekter, hvorfor der reelt ikke er sket den store ændring i forbrugertilliden siden december. Ved indgangen til 2013 er der dog særligt to ting som bør løfte forbrugernes forventninger. Den ene er de skattelettelser der træder i kraft fra januar af, og den anden er afskaffelsen af fedtskatten. Begge dele vil give forbrugerne flere penge mellem hænderne. Mens forbrugerne allerede kan mærke effekterne af afskaffelsen af fedtskatten, når der handler ind, så er der mange der endnu ikke har fået deres lønseddel for januar, og derfor ikke endnu har fået glæde af skattelettelserne. Selvom en lille overvægt af forbrugere fortsat er pessimistiske, så vil vi løbet af i år formentlig se et lille løft i forbrugertilliden. Forbrugerne får i år flere penge mellem hænderne, og dansk økonomi vil generelt klare sig bedre i år, ligesom den udsigterne for den internationale økonomi også er i bedring. Det er vores forventning, at det lille løft i forbrugertilliden vil give anledning til en smule højere forbrugsvækst i år.
Renter
Den danske krone har de seneste par uger handlet over centralpariteten overfor euroen. Torsdag reagerede Nationalbanken så ved at hæve udlånsrenten og indskudsbevisrenten med 0,10 procentpoint til henholdsvis 0,30 % og 0,10 %. Foliorenten og diskontoen blev fastholdt på 0,00 %. Nationalbanken hæver renten for at tage presset af kronen. Den internationale økonomi, og herunder europæisk økonomi, har på det seneste vist tegn på bedring, hvilket har fået investorerne til så småt at forlade den sikre danske havn og søge mod mere risikofyldte aktiver. Det har dæmpet efterspørgslen efter danske kroner og svækket kronekursen. Kigger vi fremad, kan det bestemt ikke udelukkes, at Nationalbanken kan blive nødt til at hæve renten yderligere. Det er vores forventning, at vi vil se Nationalbanken hæve renten med yderligere 0,10 procentpoint inden for den nærmeste fremtid, hvilket vil bringe udlånsrenten op på 0,40 % og indskudsbevisrenten væk fra minus og tilbage i nul. De negative renters tid i Danmark kan altså snart være slut. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om en meget lille rentestigning, som er en konsekvens af økonomisk fremgang i verden omkring os. For danskerne betyder det altså en anelse højere renter, men baggrunden er bedre økonomiske udsigter.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt