Teater: En nordmand krydser sit spor…

Teater: En nordmand krydser sit spor…

16. januar 2013 - kl. 0:03 - af

Når Sæby Scenen den 8. februar har danmarkspremiere på den norske dramatiker Jesper Halles ”Dagenes lys”, blændes der op for en familiehistorie med rødder i Sæby. Stykket er oversat til dansk af Margaretha Cedergren og instrueres af Marianne Duus, begge fra Sæbys lokale teaterforening, der holder til på Skovlyst. Så det lokale islæt er fortsat ”på plads”, men handlingen er universel.

Under sit besøg i Sæby, hvor Jesper Halle mødtes med de lokale aktører, fortalte han om sin inspiration til stykket. Hans oldeforældre boede i Sæby og ejede i en periode ”Harmonien”. Siden har familien haft hus på Sneppevej, der er gået i arv, så det nu ejes af Jesper og hans bror. Jespers mor giftede sig med en nordmand og han er derfor opvokset omkring Oslo, men huset i Sæby og ferieoplevelserne derfra danner ramme om mange af scenerne i stykket. Stykkets personer og begivenheder er således inspireret af hans eget liv og familiehistorie, men også med en vis dramatisk frihed.

Stykket tager udgangspunkt i hovedpersonens oprydning efter moderens død og skildrer den proces det er at finde vej gennem en labyrint af overleverede historier og nulevende familiemedlemmers erindringer. ”Jeg finder ud af, at jeg må spørge onkel Hans” udbryder hovedpersonen, som indledning til en skildring af moderens ungdom. Men også moderens søstre og faderen hjælper ham til at forstå de både lykkelige og dramatiske begivenheder, som har dannet moderen og den familiehistorie, som han er arving til.

Der er tale om et stykke der indeholder stor humor, sørgmuntre og dramatiske optrin. Men meningen er ikke at skildre en enestående familiehistorie. Netop derved bliver stykket relevant og inspirerende for tilskueren. For vi er alle led i en historie der indeholder levende menneskers stræben efter kærlighed og mening i livet. Derfor kan man gå fra forestillingen med inspiration til selv at undres og udforske egen historie.

”Noget er uafsluttet – Det er det, der er sagen” udbryder fortælleren, Jens Jakob. Hvorvidt og hvordan han får afsluttet historien, skal vi ikke afsløre her. Men spændingen herom forbliver en ledetråd i det stykke Sæby Scenen inviterer dig til at opleve. Spændende bliver det også for de lokale aktører, at Jesper og flere familiemedlemmer kommer og ser stykket, der opføres første gang den 8. februar.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Teater: En nordmand krydser sit spor...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger