Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

15. januar 2013 - kl. 8:36 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Stort overskud på betalingsbalancen

Danmark

Overskuddet på betalingsbalancen var 9,6 mia. kroner i november. Overskuddet ligger således fortsat i den høje ende, og overskuddet på betalingsbalancen for hele 2012 kan meget vel ende med at blive rekordstort. Baggrunden for det store overskud er, at efterspørgslen i udlandet klarer sig bedre end den indenlandske efterspørgsel. Det bekræfter de seneste tal for udenrigshandlen også. De viste en beskeden stigning i eksporten på 0,8 % m/m i november – til gengæld faldt importen med 1,7 % m/m i samme måned. Vi kan dog meget vel være på vej mod en periode, hvor importen vil vokse, og overskuddet på betalingsbalancen vil skrumpe. Den indenlandske efterspørgsel er med små skridt ved at kravle op af det dybe hul, den har befundet sig i siden krisens start. Det er navnlig privatforbruget, som viser positive takter. Det seneste tal for dankortforbruget viser godt nok et fald i december på 2,7 % m/m, men for hele 4. kvartal indikerer tallene, at der var en realvækst i forbruget på omkring 0,6 % k/k. Fremgangen vil formentlig fortsætte ind i 2013, hvor danskerne har udsigt til øget købekraft som følge af skattelettelser og afgiftslempelser.

Renter

Medlemmerne i Den Europæiske Centralbanks Styrelsesråd mødtes i sidste uge til det månedlige pengepolitiske møde. Forud for mødet var der spekulation omkring, hvorvidt den Europæiske Centralbank kunne finde på at sænke renten. Spekulationen opstod efter mødet i december, hvor nogle af Styrelsesrådets medlemmer havde tilkendegivet, at de mente at rentenedsættelse var det rette pengepolitiske træk. I mellemtiden har nøgletallene blæst en anelse varmere vinde ind over europæisk økonomi, hvilket formentlig er baggrunden for, at Styrelsesrådet denne gang enstemmigt signalerede, at en rentenedsættelse ikke var aktuel. Det er interessant for dansk økonomi, at følge diskussion i euroområdet, da vores renter qua fastkurspolitikken er bundet op på renterne i euroområdet. Selvom der ikke er udsigt til renteændringer i euroområder, så kan Nationalbanken meget vel blive tvunget til selv at sætte renten op. Den danske kronekurs ligger i øjeblikket tæt på, og har nogle dage endda ligget over, centralpariteten, som er styrende for den danske fastkurspolitik. Nationalbanken vil formentlig først intervenerer i valutamarkedet for at styrke kronekursen, men når støtteopkøbene over en vis grænse vil Nationalbanken formentlig hæve renten. På nuværende tidspunkt er det forventningen, at det vil ske når vi nærmer os sommeren, og der vil formentlig være tale om en beskeden rentestigning til at begynde med på omkring 0,20 procentpoint.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER