Foredrag om slægtsforskning i Danske Arkiver

Foredrag om slægtsforskning i Danske Arkiver

10. januar 2013 - kl. 9:17 - af

Foredrag i Spar Nords mødelokale, Vestergade i Sæby, torsdag den 31. januar 2013 kl. 19.00, og der er gratis adgang

Slægtsforskning i Danske Arkiver v/ arkivar, cand.mag. Jørgen Peder Clausager.

I den sidste halve snes år er der fremkommet flere og flere slægtsforskningsprogrammer til brug på pc’en, samtidig med at internettet bugner af informative hjemmesider, som slægtsforskeren let kan Google sig til.

Det fritager imidlertid ikke den seriøse slægtsforsker for fortsat at gå til kilderne, som – når vi går bagom år 1900 – for størstedelens vedkommende findes i statens arkiver: Rigsarkivet og landsarkiverne. Her spiller kirkebøgerne (siden 1646) og folketællingerne (siden 1787) fortsat en helt central rolle for slægtsforskeren, når ane- eller efterslægtstavlens skelet skal opbygges. Og heldigvis har statens arkiver gjort disse kilder let tilgængelige for slægts- og lokalhistorikerne ved at lægge dem ud på arkivalier online.

I foredraget fortælles om historien bag disse centrale slægtshistoriske kildegrupper, og der fokuseres gennem eksempler på såvel de muligheder som på de begrænsninger, de indeholder.

Jørgen Peder Clausager (f. 1947) blev cand.mag. fra Aarhus Universitet i 1976 med historie som hovedfag. Han startede sit ”arkivliv” som studentermedhjælper på Erhvervsarkivet i Aarhus. I 1977-81 var han arkivarvikar på Landsarkivet i Viborg, i 1981-96 leder af Byhistorisk Arkiv i Sæby og i 1996-2012 leder af Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn. Han har undervist i slægts- og lokalhistorie på aftenskole og bearbejdet adskillige folketællingslister fra 1787-1921, ligesom
han er forfatter til adskillige lokalhistoriske bøger og artikler.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Foredrag om slægtsforskning i Danske Arkiver' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER