
Så er det nu, der skal samles Østershatte
9. januar 2013 - kl. 1:06 - af Henrik Christensen
Skoven i januar er umiddelbart kun en kold, fugtig og livløs oplevelse, men der er masser af gode grunde til at besøge den, fortæller DR1.
”Især Østershatten, der lige nu pibler frem på løvtræernes stammer, særligt på bøgetræerne, hvor den vokser direkte ud af stammen, er værd at se efter”, fortæller naturvejleder Karsten Hansen.
Østershatten kan kendes på, at den sidder på den ene side af træstammen som en halvcirkel, og den har lameller, der går ned ad stokken med ned i træet. Svampen trives hele året rundt, men skifter farve efter luftens temperatur.
I løbet af vinteren bliver Østershatten stålgrå, blå og næsten sorte, mens den om sommeren bliver brun og næsten hvid. ”Det er bl.a. derfor, at man i mange år troede, at det var to forskellige arter, der var tale om”, siger Karsten Hansen.
Østershattene i butikkernes kølediske er mage til. De får blot deres brune farve, fordi de er dyrket ved en højere temperatur, for at få dem hurtigere frem.
”Det er en ufarlig årstid at samle Østershatte på, da der ikke er giftige, som ligner dem lige nu. Den eneste svamp, man kan forveksle med er Sildig Epaulethat, der godt kan spises, men ikke er helt så delikat eller stor”, forklarer Karsten Hansen.
Selvom det er svært at finde en giftig svamp på træernes stammer i januar, opfordrer naturvejlederen dog til, at man altid medbringer en svampebog, for at sikre sig at man kun får de spiselige med hjem.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Så er det nu, der skal samles Østershatte' til en bekendt