Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

21. december 2012 - kl. 0:50 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Eksporten falder

Danmark

I sidste uge fik vi godt nok tal, der viste, at eksporten steg fra september til oktober. Desværre skyldtes fremgangen stort set udelukkende den meget svingende olieeksport, der næsten var fordoblet. Det var altså ikke en fremgang, som man med rimelighed kan tro på vil vare ved. Og ser man på eksporten uden olie, så faldt denne da også med et par procent, for anden måned i træk. Så på trods af, at vi ofte hører om den lave danske lønudvikling, der skal være med til at forbedre den danske konkurrenceevne over tid, ja så er det desværre ikke noget, vi kan mærke på eksporten lige nu.

Det skyldes den konjunkturudvikling, vi i øjeblikket ser hos vores samhandelspartnere. Nærmere bestemt vores to vigtigste samhandelspartnere, Tyskland og Sverige. Begge lande har ellers klaret sig utrolig godt i de sidste par år – til stor glæde for dansk eksport. Men nu ser det ud til, at væksten i begge lande er mindsket, og det går altså ud over den danske eksport.

Det kan blive problematisk, da det længe har været eksporten, der har holdt hånden under dansk økonomi, når væksten i privatforbruget har haltet. Vi tror dog på, at privatforbruget vil udvikle sig mere positivt til næste år. Det skyldes bl.a., at danskerne står til at opleve en reallønsfremgang efter skat, i modsætning til i år, hvor priserne voksede hurtigere end lønnen. Dermed er der også håb om, at vi i 2013 igen skal have positiv vækst, og ikke som i år opleve at den danske økonomi ligefrem bliver mindre.

Renter

Den amerikanske centralbank var i sidste uge overraskende offensiv, da de garanterede, at de ikke vil stramme pengepolitikken, før ledigheden er under 6,5 %, og inflationsforventningerne ikke kommer over 2,5 %. Det understreger, at udsigten er lave renter længe endnu. Men det vigtigste pejlemærke på kort sigt er stadig, om politikerne kan få løst den finanspolitiske krise, der rammer USA først i 2013, hvis de ikke gør noget.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger