BDO ønsker alle en rigtig glædelig jul

BDO ønsker alle en rigtig glædelig jul

19. december 2012 - kl. 10:37 - af

2012 går på hæld. Trods udbetalingen af de mange efterlønsmilliarder og flere forskellige politiske tiltag må vi desværre konstatere, at Danmark stadig ikke er fri af den økonomiske krise.

Folketinget har som sædvanlig beriget os med en række pakker i årets løb. Kunsten at ”vende på en tallerken” er i den forbindelse blevet demonstreret flere gange. Den netop vedtagne fedtafgift blev ophævet. Den hårdere beskatning af danskere, der arbejder i udlandet, blev rullet tilbage umiddelbart efter at være trådt i kraft. Og et forslag om en skærpet beskatning af andelsselskaber blev trukket tilbage blot nogle få timer efter at være fremsat.

Vi ved godt, at politik er det muliges kunst, og at der er mange hensyn at tage. Vi respekterer politikernes ret til at blive klogere, men vi ville nu ønske, at politikerne lyttede lidt mere til erhvervslivets indvendinger mod påtænkte ændringer. Så kunne de nok undgå en del af frem-og-tilbage-ændringerne og i højere grad koncentrere sig om det vigtigste: At skabe vækst og dermed arbejdspladser.

Nedenfor gennemgår og kommenterer vi nogle af de nye regler og enkelte andre forhold, som vi ved kan være af interesse for jer.

DIGITAL BETALING AF REGNINGER

SKAT forsøger med alle midler at kvæle sort arbejde. Derfor skal alle betalinger så vidt muligt ske digitalt – altså med Dankort eller via netbank eller lignende – for derved nemmere at kunne spores.

Virksomheder kan nu kun få skattefradrag for udgifter over 10.000 kr., der betales kontant – herunder med check, hvis betalingen indberettes til SKAT senest 14 dage efter betalingen har fundet sted. Dog ikke senere end 1 måned efter modtagelsen af regningen.

Også kontantbetalinger under 10.000 kr. skal indberettes for at få fradrag, hvis der er tale om periodiske betalinger, som på årsbasis tilsammen kommer over beløbsgrænsen. Det gælder fx husleje, rengøring m.v.

BØDER FOR FEJLINDBERETNINGER TIL SKAT

Arbejdsgivere har mange pligter, når det gælder indberetninger til SKAT. Ikke bare løn, men også skattefrie godtgørelser samt visse personalegoder skal indberettes. Hvis reglerne ikke overholdes, falder hammeren hårdt.

Folketinget har vedtaget nye regler for administrative bøder til virksomheder, der ikke foretager korrekt indberetning. De skal sikre, at SKAT får de rigtige oplysninger.

De nye regler betyder, at alle overtrædelser bliver anset for groft uagtsomme og dermed bødegivende. Bøderne bliver fastsat ud fra antallet af ansatte og mindstebøden er på 5.000 kr. pr. overtrædelse. Bøden er på 80.000 kr. pr. overtrædelse for virksomheder med over 100 ansatte.

CVR-NR. PÅ GULPLADEBILER

Fra nytår skal alle biler på gule plader og med en totalvægt på op til 4 tons ikke kun være forsynet med virksomhedens navn eller logo, men også med virksomhedens CVR-nummer.

Oplysningerne skal fremgå både af højre og venstre side af bilen. Og de skal være synlige, letlæselige og i en farve, der klart afviger fra bilens farve. Overholdes reglen ikke, kan virksomheden straffes med en bøde. Reglerne gælder ikke for biler på papegøjeplader.

SKILTNING PÅ BYGGEPLADSER

Ligeledes fra nytår er det et krav, at der på byggepladser på private grunde opsættes skilte, der tydeligt viser, hvilke virksomheder der udfører arbejde på pladsen. Pligten påhviler håndværks-virksomhederne, og skiltet skal vise både virksomhedernes navn og CVR-nr. Der må gerne anvendes fælles skiltning for flere virksomheder.

Kun entrepriser på højst 50.000 kr. inklusive moms samt arbejder, der afsluttes i løbet af en enkelt arbejdsdag, er som udgangspunkt undtaget fra de nye krav.

BRUG AF UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT

Mange virksomheder gør brug af udenlandsk arbejdskraft efter den såkaldte entreprisemodel. Det betyder, at den danske virksomhed indgår aftale med en udenlandsk virksomhed om udførelse af et stykke arbejde. Herefter sender leverandøren mandskab til Danmark til at løse opgaven. De udenlandske medarbejdere ansættes dermed ikke i den danske virksomhed.

Nye regler betyder imidlertid, at danske virksomheder i sådanne tilfælde alligevel skal indeholde kildeskat ved udbetalinger til den udenlandske leverandør. Kun hvis der er tale om egentlig outsourcing af en selvstændig aktivitet kan dette undgås, og det vil sjældent være tilfældet.

DAGSBEVISER

Der findes heldigvis også gode historier. En af dem er, at det efter nytår bliver lovligt at bruge varevogne på gule plader til private formål. Ikke hele tiden, men op til 20 gange om året pr. bil fx til en flytning. Eneste betingelser bliver, at der på forhånd er købt et såkaldt dagsbevis til 225 kr. Den endelige dato for de nye reglers ikrafttræden er endnu ikke fastsat.

SOLCELLER

Opsætning af solcelleanlæg på private ejendomme har været et stort hit i 2012, men det er slut nu. Reglerne er under ændring, og for private vil det efter de nye regler kun i sjældne tilfælde være rentabelt at investere i solceller.

Ejere af allerede opsatte anlæg berøres kun i mindre grad af ændringerne. For dem ser det stadig godt ud. De nye regler betyder ikke, at det er helt slut med solceller. For visse virksomheder, skoler m.v. vil det stadig kunne være god investering, da nettomålerordningen nu gælder alle typer anlæg.

PENSIONSOPSPARING

2012 er sidste år, hvor der kan opnås fradrag for indbetalinger til kapitalpensioner. Herefter kan der kun opnås fradrag for indbetalinger til ratepensioner og til livsvarige livrenter. For ratepensionerne er der et loft på 50.000 kr.

De nye regler betyder, at det kan være svært at overskue, hvad der bedst kan betale sig. Det findes der nemlig ikke noget enkelt svar på. Det afhænger af de konkrete forhold. Vi hjælper gerne med at skabe overblik, og da vi ikke sælger pensionsprodukter, er vi ganske neutrale.

DE DIGITALE REGNSKABER ER BEGYNDT AT RULLE IND

Den digitale verden er også nået selskabers indsendelse af årsregnskaber. Alle selskaber skal fremover indsende årsregnskabet digitalt via XBRL. For selskaber i regnskabsklasse B er det trådt i kraft, mens det for selskaber i regnskabsklasse C bliver obligatorisk efter 31. december 2012.

Den første store pulje af regnskaber, var de selskaber, der havde regnskabsafslutning 30. juni 2012. For vores kunder er det gået meget nemt, men vi har også været forberedt herpå. Hvis I indtil nu selv har udarbejdet årsregnskabet, så lad os drøfte mulighederne for den digitale indberetning. Vores anbefalinger og gode råd har vi samlet på www.bdo.dk/xbrl.

HVAD SIGER BDO BAROMETRET?

BDO Barometret er de små og mellemstore virksomheders prognose for erhvervslivets status. I den netop opdaterede halvårsrapport konkluderer vi, at finanskrisen fortsat præger erhvervslivet. Forventningerne til det kommende års omsætning er fortsat positive, men der spores i nogle brancher lidt mere skepsis, end der tidligere var.

Læs mere om BDO Barometret på: www.bdo.dk/bdobarometret.

INDBRUD I NETBANK

Ifølge lovgivningen er det de erhvervsdrivende, der bærer hele risikoen ved indbrud i netbank, der anvendes erhvervsmæssigt. Private personer er dækket ved indbrud, mens erhvervskunder selv bærer risikoen. Derfor bør I overveje en forsikring mod sådanne indbrud. En forsikring koster ifølge vores oplysning 500-800 kr. om året. Kontakt jeres forsikringsselskab, hvis I ønsker at forsikre jeres virksomhed mod indbrud.

FÅ FLERE NYHEDER FRA BDO

Hver anden onsdag året rundt udsender vi Depechen, som er et elektronisk nyhedsbrev om skat og moms. Det er gratis og kan til enhver tid afmeldes. Hvis I ikke allerede modtager det, kan I sende en e-mail til sekretær Helle Bisgaard, hbi@bdo.dk, med besked om, at I gerne vil på mailinglisten.

I er også velkomne til at blive en del af vores LinkedIn-gruppe BDO Debatterer, hvor vi formidler debatskabende nyheder for SMV-virksomheder skrevet af BDO’s specialister inden for fx revision, regnskab, skat og moms. LinkedIn-gruppen finder I her:

http://www.linkedin.com/groups?gid=4615539&trk=hb_side_g

KONTAKT OS, HVIS DU VIL VIDE MERE

Vi håber, at ovenstående kan være til inspiration. I er naturligvis velkomne til at kontakte os, hvis I vil vide mere. Vi giver gerne en kop kaffe og en julesmåkage, hvis I ønsker et møde. Også efter nytår.

GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR.

BDO

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'BDO ønsker alle en rigtig glædelig jul ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger