Nordjylland i front på produktivitet og innovation

Nordjylland i front på produktivitet og innovation

12. december 2012 - kl. 14:34 - af

– men der er stadig plads til forbedringer.

ANALYSE: Den årlige vækstredegørelse fra Vækstforum viser, at støt stigende produktivitet og effektiv innovation har bragt det nordjyske erhvervsliv helt i front. Men der er også udfordringer, som virksomhederne skal overvinde, hvis den positive udvikling skal fortsætte.

En ny regional vækstredegørelse, som Vækstforum netop har sendt på gaden, viser at det går godt i Nordjylland. Naturligvis trækker den globale krise også sine spor i regionen, men alligevel kan det nordjyske erhvervsliv fremvise en vækst i produktivitet, der er næsten dobbelt så høj som i det øvrige Danmark.

Helt præcist har væksten i den nordjyske produktivitet over en 10-årig periode været 1,1 % årligt, mens gennemsnittet på landsplan kun har været 0,6 % årligt. Den lange og stabile fremgang i Nordjylland betyder, at det i dag kun er virksomheder i Region Hovedstaden, der samlet set er mere produktive.

Mere innovation er afgørende kilde til fortsat vækst
En af de ting der har bidraget til den positive udvikling i Nordjylland er virksomhedernes evne til at omstille sig – ikke mindst i svære tider. Således har regionen de senere år byttet en national sidsteplads over andelen af innovative virksomheder ud med en førsteplads. De seneste tal viser, at andelen af innovative virksomheder i Nordjylland er 51 %, mens gennemsnittet på landsplan kun er 47 %. De nordjyske virksomheder har bragt sig forrest i feltet ved at være særligt gode til at samarbejde med deres kunder og med Aalborg Universitet.

Lidt malurt i bægeret er der dog. Virksomhederne investerer nemlig stadig markant mindre end landsgennemsnittet i deciderede forsknings- og udviklingsaktiviteter. Skal den gode position på innovation fastholdes og styrkes, skal det billede ændres, fremhæves det fra Vækstforums side:

– Vi skal glæde os over, at virksomhederne har været så gode til at tage fat dér, hvor mindre ændringer har givet en hurtig gevinst. Den succes skal vi bygge videre på fremadrettet, hvor det er afgørende, at virksomhederne også tager hul på større tiltag og satser på egentlig forskning og udvikling. Den bevægelse forsøger vi at sætte fart i tæt samarbejde mellem erhvervslivet og relevante offentlige aktører, forklarer Vækstforums formand Ulla Astman.

Vækstforum søsatte i 2010 en virksomhedsrettet innovationsstrategi i tæt samarbejde med DI, Dansk Byggeri, Aalborg Universitet, Væksthus Nordjylland og Kommunernes Kontaktråd i Nordjylland. Og senest har Vækstforum og de nordjyske kommuner arrangeret den regionale innovationskonkurrence ”Tag Fat på innovation – fordi det betaler sig!” for netop at øge fokus på potentialet for innovation i Nordjylland.

Driftige iværksættere skal vokse endnu mere
Ud over at sikre mere innovation i det etablerede erhvervsliv er det også vigtigt, at der hele tiden kommer nye virksomheder til. Og på den front viser den regionale vækstredegørelse, at de nordjyske iværksættere er gode til at få deres nystartede virksomheder til at vokse. Gør man status mellem tre og fem år efter etableringen, har Nordjylland med 8,7 %, den højeste andel af vækstiværksættere, mens det går næstbedst i Region Hovedstaden, hvor andelen er 8 %. Landsgennemsnittet er 7,4 %.

I Vækstforum er man tilfredse med, at de nordjyske iværksættere klarer sig godt. Det giver et solidt udgangspunkt for fremtiden, hvor målet er at få skabt flere af de såkaldte store vækstiværksættere, som for alvor bidrager med mange nye arbejdspladser i regionen. Målt på denne type af iværksættere ligger Nordjylland nemlig under landsgennemsnittet.

– Vi yder en stærk indsats for iværksætteri i Nordjylland, hvor vi sammen med Væksthuset bl.a. tilbyder nystartede virksomheder vejledning og rådgivning i de første vanskelige år. Samtidig håber vi, at vores øvrige tilbud rettet mod de større vækstiværksættere på sigt vil give et tilsvarende løft til deres udvikling, for det er hos dem, at mange af fremtidens nye arbejdspladser ligger, siger Ulla Astman.

Yderligere information

Regional Vækstredegørelse 2012
Den regionale vækstredegørelse er en analyse af den økonomiske udvikling og de bagvedliggende vækstbetingelser i Region Nordjylland. Bag analysen står Vækstforum Nordjylland, som er ansvarlig for at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår i Nordjylland.

Læs den regionale vækstredegørelse

Virksomhedsrettet innovationsstrategi 2010-2014
Vækstforum Nordjyllands virksomhedsrettede innovationsstrategi 2010-2014 har som vision at styrke rammene for de nordjyske virksomheders innovationskapacitet, så Nordjylland bliver en førende innovativ region.

Læs mere om den virksomhedsrettede innovationsstrategi

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjylland i front på produktivitet og innovation' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER