Fart på sundheds-it i Nordjylland…

Fart på sundheds-it i Nordjylland…

9. december 2012 - kl. 0:10 - af

2012 har været et godt år for sundheds-it i Nordjylland. I det nordjyske er man nemlig kommet i land med adskillige store it-indsatser i årets løb.

I februar var Region Nordjylland den første region i landet til at indføre de såkaldte kommunestandarder – eller Tværsektorielle Meddelelser (TSM), som de er døbt i det nordjyske. Et it-system der optimerer kommunikation om patientbehandlingen mellem kommune og region.

I maj måned lykkedes det på rekordtid, efter fem måneders intenst arbejde, at implementere et nyt medicinmodul i regionen. Dette var nødvendigt for fortsat at opretholde patientsikkerheden efter at regionens tidligere leverandør af medicinmodul pludselig gik konkurs.

Ved samme lejlighed blev Fælles Medicinkort (FMK) implementeret – som en integreret del af det nye medicinmodul. En implementering der betragtes som en stor succes, da de nordjyske sygehuse hurtigt fik – og stadig har – landets højeste anvendelsesgrad af kortet.

Endeligt arbejder alle nordjyske sygehuse efter en vellykket implementering i starten af november måned nu også i samme EPJ. Det vil sige, at der er én fælles EPJ i Region Nordjylland.

Ikke noget ’quickfix’ i sundheds-it

Glæden over de gode resultater indenfor sundheds-it i det nordjyske er ikke til at tage fejl af, men det er med erkendelse af, at det har krævet hårdt arbejde at nå hertil. Som centerchef for Medicinsk Center på Aalborg Sygehus, Uffe Niebuhr påpeger, så handler det jo ikke bare om at sætte strøm til det papir, vi har i forvejen:

– Vi skal derimod gentænke alt, hvad vi gør. Det tager tid. Men en verden af muligheder er ved at åbne sig, siger han.

Og han bakkes op af direktør Dorte Stigaard:

– Der er ikke noget ’quickfix’ i sundheds-it. Det er en branche, der kræver, at man tager det lange seje træk, hvis man vil se resultater. Men nu giver det pote, udtaler hun.

Sundheds-it er prioriteret i Nordjylland

Et af de tiltag der blev rullet ud på de nordjyske sygehuse i slutningen af sidste år, Effektiv Systemadgang (ESA), er her et års tid senere for alvor ved at have vundet indpas. Et af systemets formål er at sikre, at klinikerne med ét enkelt login har adgang til alle de programmer, de skal bruge i løbet af en arbejdsdag:

– ESA er en ekstremt stor gevinst i den kliniske hverdag. Med ét enkelt login har jeg alt information om patienten i samme overblik. Jeg kan se, om en patient er overflyttet fra et andet sygehus, jeg kan se røntgensvar, svar på mikrobiologi – ja, jeg kan endda se over i sundhed.dk. Der kan til tider være udfordringer i forhold til hastigheden, og det er selvfølgelig træls. Men som regel kører det bare – jeg er helt afhængig af det, siger Gitte Nielsen, overlæge på Medicinsk Center, Kardiologisk Afdeling på Sygehus Vendsyssel.

Så selvom det kan kræve tålmodighed, før man kan høste gevinsterne af de anstrengelser, der bliver gjort indenfor sundheds-it, så er man i Nordjylland ikke i tvivl om, at det er vejen frem. For man vil sundheds-it i Nordjylland, og det budskab når ud over rampen:

– Man kan mærke, at sundheds-it er et prioriteret område i Nordjylland. Det er ikke tomme floskler – der er handling bag ordene. Der er en erkendelse af, at hvis man ønsker, at det kliniske personale skal bruge de nye it-systemer, der indføres, så skal vi også have hjælp til det. Og det får vi. Jeg kan komme i kontakt med vores it-afdeling dag, aften, nat og weekender. Man kommer hurtigt igennem, og udover at hjælpe så følger de også op efterfølgende. Derved viser regionen også, at sundheds-it har høj prioritet i Nordjylland – og det betyder alt, siger overlæge Gitte Nielsen.

Udviklingspunkter og fortsat optimering af systemerne

I Region Nordjylland er man dog ikke blind for, at der blandt de mange gode tiltag indenfor sundheds-it stadig er plads til forbedringer. Det er noget, man har stort fokus på:

– Naturligvis er der fortsat udviklingspunkter i de it-systemer, vi har indført. Det vil der altid være. De tekniske muligheder fremadrettet øges konstant, og derfor vil vi også fortsat forsøge at optimere de it-systemer vi indfører, så vi på bedst mulig vis udnytter de muligheder den nye teknologi giver os, siger Uffe Niebuhr og tilføjer:

– Dermed vil de it-systemer vi har implementeret, f.eks. EPJ’en, jo også fortsat byde på mange nye, gode funktionaliteter hen ad vejen.

Det er f.eks. også tilfældet med et system som Fælles Medicinkort (FMK), der trods en succesfuld implementering i Nordjylland i foråret, alligevel har haft en hård fødsel, idet man har oplevet flere udfordringer ift. systemet på nationalt plan. Men selvom der fortsat er udviklingsområder, hersker der dog ingen tvivl om potentialet:

– Når Fælles Medicinkort, kommer helt op at køre, så bliver det en kæmpe gevinst i det danske sundhedsvæsen – også for patienterne. Det kan slet ikke understreges nok, siger overlæge Gitte Nielsen.

Nærmeste fremtid

Inden udgangen af året realiserer Region Nordjylland endnu to mål indenfor sundheds-it. Der kan alle nordjyske sygehuse nemlig minde patienterne om deres aftaler via sms, og derudover vil videotolkning være udbredt i hele regionen.

Så der er fortsat fart på i Nordjylland, og direktør Dorte Stigaard er ikke i tvivl om, hvad medvinden skyldes:

– Hovedårsagen til at så mange ting lykkes for os i Nordjylland er uden tvivl det gode og professionelle samarbejde, der er mellem vores klinikere, sygehusledelser og vores it-afdeling.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fart på sundheds-it i Nordjylland...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER