
Mere familievenlighed kan skabe ny vækst i det nordlige Jylland
2. december 2012 - kl. 0:03 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående indlæg fra Karina Fisker, næstformand i Lederne Vendsyssel.
Hvordan kombinerer man et fuldtidsjob med at have små børn? Hvad gør man, når virksomheden beder en om at arbejde nogle ekstra timer, når børnehaven altid lukker tidligt? Og hvordan får man i det hele taget ligningen mellem arbejds- og familieliv til at gå op?
Ifølge en ny undersøgelse, som vi i Lederne har foretaget, er der mange steder et problem med den rette balance. Undersøgelsen, som bygger på besvarelser fra 1.585 ledere, viser at 32 procent stempler deres virksomhed som ikke-familievenlig. Og krisen har kun gjort det værre, lyder en af konklusionerne.
Hvordan er det så her hos os i det nordjyske? Den nye undersøgelse viser, at vi flugter med landsgennemsnittet. Således siger 33 procent af lederne i Nordjylland siger, at deres virksomhed ikke er familievenlig. Man kunne selvfølgelig også vende tallene på hovedet og i stedet fokusere på de øvrige 67 procent, som har et positivt syn. Men jeg synes ærlig talt, at det er tankevækkende, at hver tredje ikke opfatter deres arbejdsplads som familievenlig.
Som ledere har vi et stort ansvar for at skabe et godt klima på arbejdspladsen. I længden vil det skade resultaterne, hvis medarbejderne ikke trives. Hvis medarbejderne har problemer med balancen mellem arbejdsliv og fritid kan de ganske enkelt ikke præstere optimalt. Dét er noget af det, jeg har lært i min karriere som mellemleder på en større produktionsvirksomhed. Lige nu er der rift om alle jobs, men når vi er kommet igennem krisen, kan de virksomheder, som ikke prioriteter familievenlighed, få et problem med at rekruttere de rigtige. Familievenlighed i virksomhederne er én blandt flere oplagte muligheder for at skabe ny vækst og flere jobs. At være familievenlig er god ledelse!
Vi skal give medarbejderne så fleksible betingelser som muligt. Sådan at de for eksempel kan gå tidligere, hvis de skal til lægen med deres barn og så tilsvarende arbejde lidt ekstra en anden dag. Når man – selvfølgelig under hensyntagen til produktionen – giver medarbejderne så frie hænder som muligt, får man rigtig meget tilbage i form af loyalitet. Dette er ikke mindst en fordel, når virksomheden har brug for, at de ansatte i perioder giver den en ekstra skalle. Som ledere skal vi gå forrest og være rollemodeller. Vi skal også selv turde gå tidligere fra arbejde eller måske holde en feriedag med relativt kort varsel, hvis det brænder på derhjemme. Det sender det signal til medarbejderne, at det er i orden at prioritere et godt familieliv.
Det offentlige system spiller også en rolle for, at medarbejderne kan få ligningen til at gå op. Jeg savner, at vi får en mere tidssvarende model for vores offentlige instanser, ikke mindst daginstitutioner, så de holder åbent, når medarbejderne har brug det. Når der for eksempel kun er åbent i dagtimerne, så er det svært for medarbejderne at kunne være fleksible og for eksempel arbejde på skæve tidspunkter.
Karina Fisker
Næstformand, Lederne Vendsyssel
Rosenvænget 22
9300 Sæby
Karina.fisker@lederne.dk
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Mere familievenlighed kan skabe ny vækst i det nordlige Jylland' til en bekendt