Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

21. november 2012 - kl. 0:01 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Laveste private lønvækst siden 2. verdenskrig

Danmark

Den danske private lønvækst er rekordlav. I sidste uge fik vi tal for den private lønvækst i 3. kvartal, der blot var 1,3 % i forhold til sidste år. Den lave lønvækst skal naturligvis ses i lyset af den lave og til tider negative vækst i dansk økonomi, og den deraf følgende stigende ledighed gennem de seneste år. Lønvæksten er markant lavere, end inflationen som i 3. kvartal lå på cirka 2,5 %. Det betyder, at de danske forbrugeres realløn er faldende, og det er derfor heller ikke overraskende, at det private forbrug har haft vanskelige kår.

Lønvæksten er i øjeblikket lavere end lønvæksten i vores samhandelslande. Det betyder, at vi genvinder en del af det konkurrenceevnetab, som vi oplevede i de gode år for dansk økonomi. Men der er langt i mål. Der skal flere år med lav lønvækst til, før det tabte er genindvundet. Med den nuværende forskel i lønudviklingen mellem Danmark og lande som Sverige og Tyskland, så skal der i størrelsesordnen 5-8 år til før, at vi har vundet det tabte tilbage.

Den lave lønvækst er altså ikke entydigt negativ. Den gavner eksporten, men koster på den korte bane på forbruget. Tilpasningen er dog nødvendig, hvis ledigheden skal ned, og hvis blot nogle af de arbejdspladser der blev tabt under krisen skal vindes tilbage.

Renter

Efter en tid hvor den danske kronekurs overfor euroen har bevæget sig tilbage imod centralpariteten, har øget usikkerhed nu igen styrket den danske krone. Den større usikkerhed i øjeblikket skyldes især den såkaldte ’finanspolitiske afgrund’ i USA, hvor politikerne i kongressen har indtil december til at blive enige om en alternativ plan, for at undgå de voldsomme nedskæringer der ellers vil træde i kraft. Det anses dog som overvejende sandsynligt, at de amerikanske politikere vil blive enige, om end det meget vel kan blive i 11. time, at en aftale bliver en realitet. Alt i alt betyder det, at det formentlig først bliver i foråret, at den Danske Nationalbank vil finde det nødvendigt at hæve renten.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER