
Læs denne uges Finansbarometer lige her
21. november 2012 - kl. 0:01 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Laveste private lønvækst siden 2. verdenskrig
Danmark
Den danske private lønvækst er rekordlav. I sidste uge fik vi tal for den private lønvækst i 3. kvartal, der blot var 1,3 % i forhold til sidste år. Den lave lønvækst skal naturligvis ses i lyset af den lave og til tider negative vækst i dansk økonomi, og den deraf følgende stigende ledighed gennem de seneste år. Lønvæksten er markant lavere, end inflationen som i 3. kvartal lå på cirka 2,5 %. Det betyder, at de danske forbrugeres realløn er faldende, og det er derfor heller ikke overraskende, at det private forbrug har haft vanskelige kår.
Lønvæksten er i øjeblikket lavere end lønvæksten i vores samhandelslande. Det betyder, at vi genvinder en del af det konkurrenceevnetab, som vi oplevede i de gode år for dansk økonomi. Men der er langt i mål. Der skal flere år med lav lønvækst til, før det tabte er genindvundet. Med den nuværende forskel i lønudviklingen mellem Danmark og lande som Sverige og Tyskland, så skal der i størrelsesordnen 5-8 år til før, at vi har vundet det tabte tilbage.
Den lave lønvækst er altså ikke entydigt negativ. Den gavner eksporten, men koster på den korte bane på forbruget. Tilpasningen er dog nødvendig, hvis ledigheden skal ned, og hvis blot nogle af de arbejdspladser der blev tabt under krisen skal vindes tilbage.
Renter
Efter en tid hvor den danske kronekurs overfor euroen har bevæget sig tilbage imod centralpariteten, har øget usikkerhed nu igen styrket den danske krone. Den større usikkerhed i øjeblikket skyldes især den såkaldte ’finanspolitiske afgrund’ i USA, hvor politikerne i kongressen har indtil december til at blive enige om en alternativ plan, for at undgå de voldsomme nedskæringer der ellers vil træde i kraft. Det anses dog som overvejende sandsynligt, at de amerikanske politikere vil blive enige, om end det meget vel kan blive i 11. time, at en aftale bliver en realitet. Alt i alt betyder det, at det formentlig først bliver i foråret, at den Danske Nationalbank vil finde det nødvendigt at hæve renten.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt