
Biskop Henning Toft Bro – et tilløbsstykke
20. november 2012 - kl. 11:39 - af Henrik Christensen
Den lokalhistoriske forening Saltlandet og menighedsrådene ved Sæby og Volstrup Kirker inviterede torsdag til møde i Manegen i Sæby, hvor biskoppen fortalte om kirkens situation i dag og om sine tanker for kirkens fremtid.
225 borgere fra Sæby, Volstrup og andre omkringliggende sogne kom for at lytte og stille spørgsmål til biskoppen.
Henning Toft Bro ridsede kort op om kirkens historie fra reformationen i 1536. Han understregede, at det ikke var for at hænge i fortiden, at han nævnte dette; men at vi skulle bruge det til at se fremad. Hvordan kan vi gøre Martin Luther og hans reformation interessant og vedkommende for os i dag og fremover? Aalborg Stift har planer om en stor satsning på 500 års reformationsjubilæum i 2017.
Rummelighed
Biskoppen havde i sin tale fokus på kirkens rummelighed. Han tog udgangspunkt i den franske filosof Voltaires udtalelse ”jeg er uenig i alt, du siger, men vil til min død forsvare din ret til at udtrykke det”. Men der var nu alligevel grænser for rummeligheden i kirken, idet han pegede på ”kirkens grundlov”, den augsburgske bekendelses artikel 7, hvor der står, at evangeliet skal forkyndes rent og sakramenterne (dvs. dåb og nadver) forvaltes ret. Men herudover er der plads til megen uenighed og mange diskussioner i kirken.
Henning Toft Bro pegede også på de demografiske forskelle, der er mellem kirken på landet og i byen. Vilkårene og kulturen er forskellig fra sted til sted. Derfor bliver kirkekulturen også forskellig i by og på land, og han opfordrede til at turde gå langt for at flytte gamle grænser.
Et hug til den negative presse
Biskoppen gik imod den generelle tendens i pressen til at fokusere på negative historier om kirken og til at opsøge konfliktstof også der, hvor der reelt ikke er konflikt. Han fortalte, at der kun er en ganske svagt vigende kirkegangsprocent, hvor pressen taler om tomme kirker. Til gengæld har der i de seneste 17 år været en stigning på 30 % i deltagelse ved hverdagsgudstjenester. I 80’erne, 90’erne og 0’erne er der kommet mange nye tiltag. Det første hold minikonfirmander så dagens lys i 1989, og nu har stort set alle sogne et sådant tilbud. Babysalmesang er en anden succeshistorie, hvor nu rundt regnet 50 % af sognene tilbyder noget sådant. Det er da positivt!
Fremtid
Biskoppen så med fortrøstning på fremtiden, hvor der i stiftet foruden de førnævnte gode tiltag også vil blive satset på børnekor, evt. på provstiplan, måske en satsning på brudepar, indgåelse i samarbejde med forskellige lokale foreninger, for som der stod i Jyske Lov: Kirken skal hver mands hjemhus være. Kirken skal være som et hjem, hvor vi alle er accepterede, som dem vi er.
Ungdomsmenighedsråd, face-book, twitter, uddannelse af unge til mediekonsulenter – ikke for mediernes skyld, men for evangeliets skyld. Alle disse ting er allerede i gang og vil brede sig i årene fremover ifølge biskop Henning Toft Bro.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Biskop Henning Toft Bro – et tilløbsstykke' til en bekendt