Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

14. november 2012 - kl. 0:06 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

En lille effekt fra efterlønspengene

Danmark

I sidste uge fik vi tal fra NETS for Dankortomsætningen, der var på 25,6 mia. kroner i oktober. Det er dog svært at tolke på udviklingen i forhold til september, da det ikke står klart, hvordan man bedst korrigerer for forskelligt antal af søndage efter indførslen af den nye lukkelov. Det er derfor mere frugtbart at se udviklingen over en lidt længere periode, og her tyder det på, at privatforbruget er i svag fremgang. Det ser altså ud til, at efterlønspengene også i oktober er blevet omsat til et lidt højere forbrug. Forbrugertilliden faldt ellers i oktober, og usikkerheden på job- og boligmarkedet er stadig omfattende, så det er ikke overraskende, at væksten er beskeden.

Et andet sted hvor vi ser effekten af de udbetalte efterlønspenge er i antallet af nyregistrerede biler. Ifølge De Danske Bilimportører blev der i oktober registreret 15.216 nye pseronbiler i oktober. Efter vores beregning svarer det til en stigning på 2,6 procent i forhold til september, korrigeret for sæsonudsving. Tallet er hele 22,7 procent højere end i oktober sidste år, men det tal snyder lidt på grund af de store udsving, der var fra måned til måned i 2011. Det skal dog på ingen måde ændre ved, at dagens tal vidner om et stort antal solgte biler. Oktobertallet er således 7,5 procent højere end gennemsnittet for hele 2011, som ellers også var et år med et stort bilsalg. Målt i antal bliver bilsalget altså ved med at klare sig markant bedre end forbruget i øvrigt. Det er lige modsat af, hvordan det plejer at være. Tider med svagt forbrug er normalt ensbetydende med et meget lavt bilsalg. Forklaringen er givetvis, at der er kommet så mange små og billige biler på markedet, som også kører langt på literen. Kombineret med den lave rente betyder det, at det ligefrem kan være en god investering at købe ny bil frem for at beholde den gamle eller købe en brugt

Sammen med Dankorttallene tyder bilsalget på, at privatforbruget er steget i oktober, ligesom det gjorde i september. Noget rigtigt forbrugsopsving er der ikke tale om, men det er givetvis en effekt af efterlønspengene, der er på spil. Med en udbetaling på knap 70.000 kroner er der ikke langt op til en fabriksny minibil. Selv om antallet af nye biler kan måle sig med et opsvingsår som 2007 betyder skiftet til små biler, at forbruget reelt er væsentligt lavere. Vi har ikke en præcis opgørelse, men i kroner og øre er bilsalget formentlig 20-25 procent lavere end dengang.

Renter

De globale nøgletal viser fortsat bedring, men der er tegn på at recessionen i Europa nu har ramt Tyskland. Det har startet spekulationer om, at ECB vil foretage yderligere lempelser. Sammen med en negative modtagelse af udfaldet fra det Amerikanske præsidentvalg hvor Obama blev genvalgt, men Kongressen forblev splittet, har det sendt både de korte og lange renter nedad.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER