
Læs denne uges Finansbarometer lige her
10. november 2012 - kl. 0:07 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Danske nøgletal i efterårshumør
Danmark
I denne uge fik vi tal for ledigheden i september, der udgjorde 165.200 personer mod 163.500 i august. En stigning var ventet efter et relativt stort fald i august, der primært så ud til at skyldes teknik omkring studiestart. Man kan dog ikke tale om en ny tendens i ledigheden. Ledigheden har været stort set uændret siden starten af 2010, og det er fortsat tilfældet trods dagens stigning. Fremadrettet venter vi en svagt stigende ledighed, da den danske vækst for nuværende ikke er høj nok til at stabilisere arbejdsmarkedet. De svage vækstudsigter blev bekræftet tirsdag, hvor vi fik tal for erhvervstilliden i oktober. Tallene tegner samlet set et billede af et erhvervsliv, som fortsat er meget udfordret. Der er negativ erhvervstillid i både byggeriet, industrien og servicesektoren. Det er kun inden for detailhandlen, at der er svagt positive positive forventinger. Samlet set må vi konkludere, at det store fald i industritilliden overskygger den svage bedring i servicesektoren og byggeriet, og dagens tal indikerer således, at væksten også i 4. kvartal vil være under pres.
Endelig fik vi onsdag tal for udviklingen på boligmarkedet frem til august. Parcelhuspriserne har i store træk været konstante gennem det seneste halve år – og selvom dagens tal viser et lille fald på 1,6 %, så bryder det ikke afgørende med den tendens. Et hus koster i dag i gennemsnit det samme som ved årsskiftet. Dagens prisfald stemmer godt overens med det billede, som har været tegnet af home’s husprisstatistik. Hovedforklaringen på, at boligmarkedet trods alt ser mere stabilt ud i 2012 end i 2011, er efter vores vurdering de ekstremt lave renter, som gør boligfinansiering billig. Det øger naturligt efterspørgslen efter boliger. Men når renterne i udgangspunktet er så tæt på nul, som tilfældet er aktuelt set, så må man også forvente, at renterne før eller siden stiger. Når det sker, så er der en risiko for fornyede prisfald på boligmarkedet. Vi regner ikke med, at renterne kommer til at stige væsentligt over de kommende kvartaler, men når vi kigger to, tre eller fire år frem, så kan renterne meget vel være en del højere end i dag. Kigger vi på de enkelte dele af boligmarkedet, så er det tydeligt, at lejlighedsmarkedet har klaret sig bedre i 2012 end resten af boligmarkedet. Her faldt priserne også i august – men man skal være meget varsom i fortolkningen af de månedlige udsving, og ejerlejlighedspriserne er en del højere end ved årsskiftet. Baggrunden for, at lejlighedspriserne stiger mere end huspriserne, er at lejlighederne primært er placeret i København og Århus, hvor der er en generelt stigende efterspørgsel efter boliger.
Renter
I en periode hvor de globale nøgletal forbedres, mens de europæiske nøgletal halter, ser vi, at de europæiske renter er mere eller mindre uændrede. Investorerne forsøger således at afveje lysten til at tage mere risiko pga. de forbedrede nøgletal, og det at de europæiske nøgletal forværres. Denne udvikling betyder også at de danske renter er uændrede, da disse følger de europæiske. Hvad angår markedets forventning til de korte renter, er det efterhånden indpriset, at Nationalbanken vil hæve indskudsbevisrenten fra -0,2 % til 0,0% – inden for det næste kvartal.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt