Sæby Apotek informerer om KOL…

Sæby Apotek informerer om KOL…

28. oktober 2012 - kl. 0:21 - af

Apoteket har i den forgangne uge indledt en kampagne om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom – KOL. KOL bliver indimellem – fejlagtigt – kaldt rygerlunger. Det er rigtigt at KOL som oftest skyldes rygning, men der kan være flere andre årsager, bl.a. en arvelig tilstand og hvis man udsættes for lungeskadelige stoffer, f.eks. på sin arbejdsplads. KOL er en irritationstilstand i lungerne der giver hævede slimhinder og med tiden ødelægges de mindste luftlommer – alveolerne, og lungernes funktionsevne mindskes i takt med dette. KOL giver hoste med slim og kortåndethed og når man først har fået KOL er der ingen helbredelsesmuligheder.

I Danmark er rygning hovedårsagen til KOL, et af de bedste råd mennesker med KOL kan følge, er at holde op med at ryge! Ud over dette er det sjældent meget man kan gøre for at forhindre udvikling af sygdommen. Man kan med medicin forsinke udviklingen og give en bedre hverdag for KOL-patienter.

Der findes forskellige typer medicin til inhalation der bruges til behandling af KOL. Hvilke der vælges afhænger af hvor fremskreden sygdommen er. Uanset hvilken type inhalationsmedicin der vælges, er det vigtigt, at den bliver brugt rigtigt. I nogle tilfælde er det relevant hvilken rækkefølge medicinen bruges i, og om man bruger sin inhalator rigtigt.

Hvis ikke man har den rigtige teknik når man bruger sin inhalator, får man ikke den fulde effekt af lægemidlet. På apoteket kan vi hjælpe med tjekke din inhalationsteknik. Det er gratis, og tager ikke mere end 10 minutter. Alle der bruger inhalationsmedicin har gavn af at få tjekket deres teknik en gang om året.

Har man ikke selv mulighed for at komme på apoteket, kan apoteket komme ud til en selv og tjekke inhalationsteknikken. Dette er også ganske gratis. Kontakt apoteket for at arrangere et besøg.

Når man har KOL er det vigtigt at tænke på sit generelle helbred, og holde sig i form. Alle bør være normalvægtige, men KOL-patienter især. Man bør træne efter evne og starte ganske let. Man bliver ikke elitegymnast når man har KOL, men med daglig træning kan man forbedre sin muskelstyrke, udnytte lungerne bedre og dermed forbedre sin livskvalitet. Noget af det vigtigste er, ikke at sidde stille hele dagen, men at være oppe og omkring. Når man har KOL bliver man hurtigt træt og forpustet når man træner, men man bør ikke lade dette forskrække sig. Det er ikke farligt, og kroppen har godt af at få pulsen op. I nogle tilfælde kan det være til hjælp at anvende et hurtigtvirkende inhalationspræparat før man begynder træningen.

Hvis du har spørgsmål til KOL, medicin eller andet er du meget velkommen til at komme på apoteket, vi står altid klar til at hjælpe.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer om KOL...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger