Apoteket informerer om forkølelse

Apoteket informerer om forkølelse

14. oktober 2012 - kl. 9:06 - af

Efterår og vinter er for mange ensbetydende med forkølelse. En forkølelse kan for alvor ødelægge en uge, og der er ingen reelle behandlingsmuligheder. Man kan dog gøre en del for at beskytte sig mod forkølelser og for at lindre ubehaget hvis man er angrebet.

Forkølelse skyldes en virusinfektion. Der er ikke bare et unikt forkølelsesvirus, men mange hundrede, derfor er det ikke praktisk muligt at udvikle en effektiv vaccine, som man kan med andre vira. Forkølelsesvira er luftbårne og smitter fra nys og berøring. Typisk bliver man smittet fordi man har vira på hænderne og overfører disse til mund og næse. Forkølelsesvira kan overleve på huden i flere timer, man kan beskytte sig ved at vaske hænder ofte, særligt før måltider. Hvis man ikke har mulighed for at vaske hænder, kan man bruge en alcogel til at desinficere hænderne med. Luftbårne vira er desværre svære at beskytte sig mod.

Er man først forkølet kan man beskytte andre mod smitten, ved at vaske hænder ofte – særligt efter at have pudset næse. Brug helst papirlommetørklæder og smid dem ud bagefter. Begræns de luftbårne vira ved at hoste og nyse i et ærme, eller hold hånden for munden, og vask hænderne bagefter. Igen er det en mulighed at bruge alcogel til desinfektion.

Der går som regel et par dage fra man bliver smittet til man mærker de første symptomer. Forkølelser udvikler sig forskelligt fra person til person, og fra forkølelse til forkølelse. Typiske symptomer er ondt i halsen og tilstoppet næse. I begyndelsen vil næsen løbe med et vandigt sekret, der senere ændrer sig til regulært snot. Næsen bliver tilstoppet fordi slimhinderne i næsen hæver og til sidst lukker af for luftpassagen. En næsespray kan få slimhinderne til at trække sig sammen og give fri passage. Det er vigtigt at man ikke bruger næsesprayen mere end en uge ad gangen, da slimhinderne kan vænne sig til den  medicinske påvirkning og ikke længere trækker sig sammen af sig selv. Det kan være en lindring at skylle næsen med saltvand, særligt hvis man har tendens til bihulebetændelse. Saltvandet renser næsen for snot
og beskytter mod tilstoppede bihuler.

Med forkølelsen følger som oftest en kraftig hoste. Man skelner mellem tør hoste og hoste med slim. Slimen dannes i de øvre luftveje fordi slimhinder og lunger er overstimulerede. Hosten opstår for at rense
luftvejene for slim. Som regel kan man selv hoste slimen op, men andre gange kan de være en hjælp at bruge et slimløsnende middel. Disse skal bruges et par dage for at have den bedste effekt. Tør irritationshoste kan behandles med hostestillende tabletter eller hostesaft. Hvis de hostestillende midler i håndkøb ikke er tilstrækkelige kan lægen udskrive en recept på en stærkere hostesaft. De hostestillende midler må normalt ikke bruges hvis man har slim i halsen, men hvis man ikke kan sove for hosten, kan man bruge dem til natten.

Smerter i hals og svælg kan lindres med sugetabletter, der findes flere forskellige alt efter hvad ens behov er. Varme drikke, gerne med honning eller et varmt tørklæde kan også lindre halssmerter. Hvis man får en
kraftig forkølelse kan paracetamol tabletter virke lindrende på det generelle ubehag.

Helt små børns forkølelser rammer som regel temmelig kraftigt. Luftvejene kan blive påvirket så meget at det er tilrådeligt at kontakte lægen. Apoteket har saltvandsnæsesprays og næsesugere der kan bruges til at
rense børns næser.

En normal forkølelse er ganske ufarlig, om end ubehagelig, men får man feber eller smerter i bihuler, ører eller lungeregionen bør man kontakte lægen. Er man astmatiker kan man risikere at forkølelsen forværrer astmasymptomerne. Er man tryg ved hvordan man skal forholde sig til forværringen behøver man ikke søge læge, men hvis man er i tvivl bør man kontakte lægen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om forkølelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER