
Læs denne uges Finansbarometer lige her
4. oktober 2012 - kl. 11:13 - af Henrik Christensen
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Ledigheden falder, men hvor længe?
Danmark
I sidste uge viste tal fra Danmarks Statistik glædeligt, at ledigheden var faldet med 2.400 personer fra juli til august, korrigeret for sæsonudsving. Om end denne nyhed naturligvis er positiv, kan man frygte, at dette ikke bliver den vending på arbejdsmarkedet, som alle sukker efter. Der er i hvert fald ikke tegn i sol og måne på, at det er den udvikling, vi står overfor, desværre. De forskellige indikatorer vi har der kan fortælle os noget om, hvilken vej arbejdsmarkedet vil arte sig, peger således i den forkerte retning. Bl.a. varsler virksomhederne stadig flere fyringer, forbrugerne venter selv en stigende ledighed og virksomhedernes beskæftigelsesforventninger peger ligeledes i den kedelige retning. Det bedste bud på nuværende tidspunkt må derfor værre, at ledigheden vil komme til at stige igen, frem imod udgangen af året. Desværre gav sidste uges konjunkturbarometre, der belyser erhvervslivets forventninger til fremtiden ikke noget positivt billede. Industrien mærker det således hårdt, når væksten i Tyskland og Sverige skuffer. Også i servicesektoren og bygge og anlæg er forventningerne negative. Derfor er det alt andet lige svært at se nogen stor vækst i tredje kvartal. Og man kan frygte, at vi må se negativ vækst igen i 3. kvartal, hvilket i så fald vil være 4. gang i løbet af de sidste 5 kvartaler, hvor man oplever negativ vækst. Med dette billede af dansk økonomi in mente, kan faldet i ledigheden virke overraskende. En mulig forklaring kan dog findes blandt de 16 til 29-årige. Her faldt ledigheden med 2.000 personer. Det kunne således meget vel være personer, der nu tilmelder sig uddannelse og dermed overgår til SU, der giver rykket i ledigheden.
Renter
Kronekursen nærmer sig igen centralpariteten. Det sker først og fremmest som konsekvens af de tiltag den europæiske og amerikanske centralbank har gjort i løbet af den seneste måned for at bekæmpe krisen og den økonomiske nedtur i henholdsvis europæisk og amerikansk økonomi. Det har lettet på investorernes bekymringer om udsigterne for særligt europæisk økonomi, og dermed på efterspørgslen efter danske krone, som har haft status af sikker havn det seneste års tid. Det betyder også, at en renteforhøjelse fra Nationalbanken efterhånden er til at få øje på i horisonten. Investorerne har endnu ikke for alvor for ladt den sikre danske havn, men i takt med, at der bliver lagt låg på krisen i euroområdet vil det formentlig ske. I første omgang vil det få Nationalbanken til at intervenere, men efterfølgende vil den formentlig hæve renten. Umiddelbart er det forventningen, at det vil finde sted i begyndelsen af 2013. Effekten kan dog allerede aflæses på de danske realkreditrenter der er steget svagt den seneste uges tid. I næste uge holder den europæiske centralbank sit månedlige pengepolitiske møde. Det er umiddelbart forventningen, at den europæiske rente vil blive holdt i ro, og dermed også forventningen, at den danske rente vil blive hold i ro næste uge også.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt