Vitaminer og mineraler til små og store børn

Vitaminer og mineraler til små og store børn

30. september 2012 - kl. 0:41 - af

Vitaminer er, som vi har skrevet om i de to seneste artikler, livsvigtige for mennesker, det gælder naturligvis ikke mindst børn. Spædbørn og børn op til to års alderen har brug for et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram (400 ie) dagligt, børn med mørk hud og børn der går klædt, så kroppen ofte er tildækket om sommeren, bør have D vitamin tilskud i hele barndommen, ja måske hele livet. Børn med mørk hud danner nemlig mindre D vitamin i huden end børn med lys hud. Til de helt små børn – op til ca. 12 mdr. er det mest hensigtsmæssigt at give dem D-vitamindråber, eventuelt blandet i lidt mælk/vælling eller grød. Fra 6 – 12 månedersalderen har børn endvidere brug for et jerntilskud på ca. 8 mg. jern dagligt. Dette tilskud kan fås, enten ved at barnet får 4 dl. modermælkserstatning, tilskudsblanding, industrielt fremstillet vælling eller ved at give jern dråber.

Børn der er for tidligt fødte, har særlige behov, bl.a. anbefales det, at de, fra de er en uge til de er tre måneder, får et tilskud af A-, C- og D-vitamin, der fås i dråbeform. Fra tre måndersalderen til 2 årsalderen skal de som øvrige børn have 10 mikrogram D-vitamin. For tidligt fødte børn har også særlige behov for jern. Anbefalingerne er at give et jerntilskud fra fire ugersalderen til 1 år uanset kostens sammensætning i øvrigt.

Større børn – fra 2 – 10 år kan, hvis de får en sund og varieret kost med grøntsager, kød, indmad osv, klare sig uden vitamintilskud, men er barnet småtspisende eller kræsent, vil et tilskud af en multivitamintablet være anbefalelsesværdigt.

De fleste multivitamintabletter til børn er meget velsmagende, og nogle børn vil derfor kunne betragte dem som slik, hvilket de jo ikke er. Derfor bør familiens vitaminer, lige som eventuel medicin, være opbevaret utilgængeligt for børn. Det er vigtigt, at det er voksne, der styrer vitaminindtaget, ellers kan man risikere en forgiftning.

Har du spørgsmål om vitaminer og mineraler, eller har du andre spørgsmål til apoteket, så kom og stil dine spørgsmål, vi har svarene, eller vi finder de bedst mulige svar til dig.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vitaminer og mineraler til små og store børn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger