Finans: Bankbøger tykke som aldrig før

Finans: Bankbøger tykke som aldrig før

25. september 2012 - kl. 13:38 - af

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskerne aldrig har haft så mange penge på bankbogen, som de har i dag. I løbet af finanskrisen har danskerne sat 130 milliarder kroner i banken, og alene i 2012 har danskerne polstret sig med ekstra 35,5 milliarder kroner på kontoen.

Med mere end 820 milliarder kroner i indlån har danskernes bankbøger aldrig været tykkere, end de er i dag.

Finanskrisen har fået danskerne til at sætte turbo på opsparingen, og danskernes indestående i bankerne overstiger nu gælden til bankerne med 280 milliarder kroner. Den store forskel på indestående og gæld skyldes også, at danskerne i løbet af finanskrisen har nedbragt gælden til bankerne med godt 50 milliarder kroner.

Det viser en opgørelse fra Spar Nord, som har gennemgået Nationalbankens netop offentliggjorte tal for danskernes ind- og udlån i pengeinstitutterne.

– Krisen har fået mange af os til at skrue ned for forbruget og nøjes med lidt mindre biler og lidt færre restaurantbesøg. Og når langt de fleste samtidig har bevaret deres job og indkomst, så bliver der en masse penge tilovers til opsparing, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Han henviser desuden til, at de exceptionelt lave boligrenter har gjort det mere overkommeligt at øge opsparingen. Dertil kommer udbetalingen af efterlønspenge, som efter alt at dømme har ført til ekstraordinært store indskud i bankerne i 2012.

Enormt forbrugspotentiale
Den rekordstore opsparing betyder ifølge Jens Nyholm, at danskerne i dag har et enormt potentiale for at forbruge, når en gang forbrugslysten vender tilbage.

– Der kan blive tale om en såkaldt ketchupeffekt i forbruget, fordi der lige nu er opbygget et enormt potentiale for forbrug, men som mangler den udløsende faktor, uddyber Jens Nyholm.

Han vurderer, at en markant vending på jobmarkedet eller boligmarkedet kan blive den faktor, som udløser danskernes forbrugslyst, men han understreger, at ingen af delene er nært forestående.

– Både job- og boligmarkedet ser i bedste fald ud til at udvikle sig stabilt, så det har sandsynligvis lange udsigter, inden vi ser danskerne i stor stil fare i banken for at hæve penge til forbrug, selv om de har rig mulighed for det, siger Jens Nyholm.

Realkreditgæld vokser fortsat
Selv om danskerne har rekordmange penge på bankkontoen, så fortsætter gælden til realkreditinstitutterne med at vokse. Siden finanskrisens begyndelse har danske husholdninger øget deres gæld til realkreditinstitutterne med lidt over 150 milliarder kroner, så den totale gæld nu lyder på knap 1.425 milliarder kroner.

– Selv om vi har rekordmange penge tilgængelige på bankkontoen, så er vi samlet set ikke blevet mindre forgældede. Vi har bare flyttet en del af vores gæld over i realkreditinstitutterne – formentlig fordi renterne på realkreditlån har været historisk lave de seneste år, uddyber Jens Nyholm.

Spar Nord har i opgørelsen over udviklingen i danskernes gæld og indestående i løbet af finanskrisen taget udgangspunkt i september 2008, hvor den amerikanske storbank Lehmann Brothers krakkede.

Om Spar Nord
Med flere end 255.000 kunder, cirka 1.350 medarbejdere og en egenkapital på 5,6 milliarder kroner er Spar Nord Koncernen blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 67 lokale banker fordelt over hele landet. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2011 et overskud før skat på 345 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 110.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Finans: Bankbøger tykke som aldrig før' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER