Skal DU give Nordjylland et kulturløft?

Skal DU give Nordjylland et kulturløft?

24. september 2012 - kl. 9:58 - af

Hvem har projekterne, der kan skabe vækst, dyrke potentiale og sætte Nordjylland på det kulturelle landkort? Vær med til at give landsdelen et kulturløft, når Region Nordjylland åbner for ansøgninger til Kulturpulje 2012-2013 og samtidig lancerer ny kulturstrategi.

Region Nordjylland har i Kulturstrategi 2012-13 reserveret to mio. kroner til en pulje, der støtter kulturel vækst, udvikling af lokale kulturelle potentialer, international inspiration og samspil mellem kulturliv og andre aktører.

Kulturpuljen er helt i tråd med tankerne om at skabe en attraktiv region at være borger i.

– Kultur giver inspiration, udvikler og sætter perspektiv på det samfund, vi lever i – det er den kraft, der bygger broer og skaber sammenhæng. Et rigt og mangfoldigt kulturliv er en vigtig del af dét at skabe det gode liv for alle nordjyder, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Formand for Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, Ole B. Sørensen (V), ser også kulturlivet som en motor for turisme og befolkningstilvækst:

– Man skal ikke undervurdere kulturens rolle som katalysator for Nordjylland. Et rigt kulturliv vil ikke bare gøre os rigere som borgere i regionen, men være med til at tiltrække turister og nye beboere til landsdelen.

Mors fik kulturen at føle sidste år
At midlerne fra Kulturpuljen vitterlig kan rykke hele samfund, så vi sidste år, hvor M. C. Holms Skole i Nykøbing modtog 300.000 kr. til det toårige projekt ”Mors rundt på 80 dage”. Her udforsker 150 skolebørn fra 4.-6. klasse deres egen ø på syv forskellige kulturekspeditioner.

På den måde bliver børnene ambassadører for Mors som attraktion, og projektet har samlet skole og de lokale kulturaktører (bl.a. Morslands Historiske Museum, Limfjordsteatret og en række lokale kunstnere) i et unikt samarbejde, der både har skabt læring og givet kulturaktørerne blod på tanden i forhold til at bringe kunst og kultur ud i nye sammenhænge.

– Dynamikken mellem kunstnere og skole har været enormt vigtig – det har været godt for børnene at være i et ligeværdigt krydsfelt mellem kunstnere og lærere. Projektet handler selvfølgelig primært om, at børnene opdager alt ”guldet” på øen, men også at finde ud af, hvad den her model betyder for børnenes indlæring og for Mors som sådan. Lokalbefolkningen har da også bemærket, at vi i en periode udvidede klasseværelset til hele øen, og det har de taget godt imod – det er dejligt, at vi som skole på den måde kan være en aktiv del af lokalsamfundet, siger skoleleder Kirsten Langer fra M. C. Holms Skole.

I november 2013 afsluttes ”Mors rundt på 80 dage” med en camp for forskellige fagfolk med vandringer, udstillinger og foredrag af forskere, der sætter praksiserfaringerne ind i en teoretisk ramme. Men efterdønningerne af projektet forventes altså at kunne ses i mange år fremover.

En del af en sammenhængende kulturstrategi
Kulturpuljen er en del af den nye Kulturstrategi 2012-13, hvor visionen er, at Nordjylland skal have et levende kulturliv, der bidrager til vækst. Det nordjyske kulturliv skal kendetegnes af det banebrydende, nytænkende og eksperimenterende i forening med respekten for historie, traditioner og lokal egenart.

Målsætningerne i Kulturstrategi 2012-13 er:

• et Nordjylland i balance med gode vilkår for kultur overalt i regionen.

• et innovativt Nordjylland, hvor kulturen viser nye veje.

• et visionært Nordjylland, der satser på kvalitet og lokalt potentiale.

• et åbent Nordjylland, hvor kulturlivet søger inspiration og samarbejde – både nationalt og internationalt.

• et frugtbart Nordjylland med gode rammer for talenter og etablerede kunstnere.

• et synligt Nordjylland, der markerer sig kulturelt.

Læs hele strategien her

FAKTA:

Sådan kommer DIT projekt i betragtning
Det er muligt at søge støtte inden for fire overordnede områder:

• Kvalitet og vækst i nordjysk kunst og kultur
Det skal være muligt at nå stjernerne som kunstner og kulturaktør i Nordjylland og lettere at leve af det. Puljen støtter projekter, der medvirker til at skabe nye jobs, nye markeder og øget afsætning af kunst og kultur. Det kan f.eks. ske gennem udvikling af nye modeller for afsætning, publikumsudvikling, formidling, synliggørelse, organisering og økonomisk bæredygtighed. Projekterne kan også bidrage ved at nytænke relationerne mellem kunstner, formidler og publikum.

• Stedbundne kulturelle potentialer
Der findes i Nordjylland en lang række steder, hvor der i kraft af den geografiske placering eller den lokale kulturarv er potentiale for at skabe nye kulturelle tilbud og oplevelser. De kan både være med til at gøre området attraktivt at bo i og tiltrække turister. Puljen skal bidrage til, at flere af disse potentialer realiseres på et højt kvalitativt niveau.

• Fokus på international inspiration i nordjysk kulturliv
Nordjysk kulturliv har brug for udsyn og internationale relationer, der bidrager med inspiration, høj kvalitet, nye aktiviteter og netværksdannelse. Formålet er, at den internationale inspiration spredes og bidrager mest muligt til udviklingen af det nordjyske kulturliv.

• Samspil mellem kulturliv og offentlige/private aktører
Kunst og kultur er også erhverv, som kan bidrage til vækst og nytænkning. Med kulturpuljen ønsker Region Nordjylland at understøtte mere samspil mellem kulturliv og offentlige/private aktører – f.eks. projekter, der stimulerer til øget brug af kunst og kultur hos virksomheder og organisationer, udvikler og anvender kulturelle værktøjer til innovation, synliggør værdien af kunstneriske kompetencer, eller bidrager til udvikling af nye arbejdsmarkeder for det nordjyske kulturerhverv.

Der er ansøgningsfrist fredag den 26. oktober.

Læs mere om vurderingskriterier, de fire områder og hvordan du søger.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skal DU give Nordjylland et kulturløft? ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger