Debatindlæg: Hvor regnbuen ender ligger der en guldgrube

Debatindlæg: Hvor regnbuen ender ligger der en guldgrube

23. september 2012 - kl. 11:19 - af

Det siges jo, at der er penge i jord. Og selvom finanskrisen har givet hus- og jordpriserne et skub nedad, er der stadig en vis sandhed i ordene. Hvis jorden vel og mærke ligger langt ude på landet, der ude hvor man om foråret hører lærkens trille under de drivende skyer og hvor åerne slynger sig dovent gennem det smukke danske landskab med dets mange velholdte gårde og huse.

For langt ude på landet, hvor mennesker har bosat sig for at nyde naturen og dens luner, hænder det nemlig at spekulanter indenfor energisektoren kommer forbi og tilbyder 3 mio. kr. for 20 års leje af en stump jord på nogenlunde samme størrelse som en parcelgrund! Og da det normalt drejer sig om flere stumper jord, bliver det for ejeren af disse jo noget af en guldgrube.

Men egentlig lyder det da komplet skørt. For hvem pokker er dog så dumme, at de vil betale så mange millioner for så lidt … og så i leje? Tja, det lyder skørt, enig, men sandt, det er det! Og du ved det måske ikke. Men dem der er så dumme at betale så meget for så lidt, det er faktisk dig og mig!

For via PSO-ordningen, og som alle elforbrugere er tvunget til at betale, gives der enorme summer i tilskud til vindmøller, og tilskud der eksempelvis gør, at en stump jord, der ellers var at betragte som tæt ved værdiløs, pludselig kan indbringe 3 mio. kr. for 20 års leje til ejeren.

For de mange penge, som du og jeg betaler via PSO og som vi velsagtens gik ud fra skulle gavne de vedvarende energier, jamen, de er i stedet blevet et slags tag selv bord for driftige folk fra nær og fjern. Og folk som nok ved hvordan de skal få sløret de egentlige hensigter, nemlig at få fat i så mange penge som muligt, noget de opnår ved at bruge smukke plusord som miljø, klima og grøn energi. For hvem vil ikke gerne sig ja til det? Ja, det vil vi vel alle! Og dette er kunstgrebet, for derved lulles vi ind i drøm om at vi gør noget godt, imens driftige forretningsfolk og store jordbesiddere i klimaet og miljøets hellige navn tømmer vores lommer.

Og det er ærgerligt. Rigtig ærgerligt, for skønt danskernes opbakning til de vedvarende energier hidtil har været ganske pæn, så er denne efterhånden ved at klinge af, bl.a. fordi det er gået op for flere og flere, at vi betaler til noget vi ikke får. Ja endnu værre, vi betaler faktisk til noget vi slet ikke ønsker! Vi betaler nemlig til megamøller på land, der udover at genere det levede liv på landet også er med til at spolere vore kønne danske landskaber. Og denne i dag helt forældede udbygning af vindkraft på land går da også imod befolkningens ønske, for mens kun 7% af danskerne mener det er i orden, så mener 73% ifølge en Megafon undersøgelse foretaget i 2011, at vindkraften fremover bør udbygges på havet. Hvilket i øvrigt også vil være til gavn for alle, herunder også for el-produktionen, for havmøller har nemlig en væsentlig højere og mere stabil produktion end landmøller.

Venlige hilsner
Filmproducent Jan Williams
Nattergalevej 5
4180 Sorø

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Debatindlæg: Hvor regnbuen ender ligger der en guldgrube' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger