”Min hjerne og mit hjerte er mest til det kreative”

”Min hjerne og mit hjerte er mest til det kreative”

31. august 2012 - kl. 8:59 - af

Når turistsamarbejdet Toppen af Danmark i uge 38 endnu en gang arrangerer Kunstuge i Lysets Land, er det en opfordring til at komme og opleve kunst på mange forskellige måder. Hensigten er nemlig at præsentere en mangfoldighed af kunstoplevelser, der gør det endnu mere spændende at besøge Lysets Land. En af de kunstnere, der er med i Kunstugen, er Kirsten Brøndum fra Frederikshavn. Hun har faktisk engang selv haft en campingplads, og hun er begejstret for dette samarbejde mellem kunsten og turismen.

Kunsten har gode kår i Toppen af Danmark, der dækker den nordligste del af Vendsyssel, og som også – med god grund – kalder sig Lysets Land. Det var netop det særlige lys her længst mod nord, som i sin tid fik en flok malere til at samles i Skagen og skabe den kunstnerkoloni, der blev kendt som Skagensmalerne. I dag er Lysets Land formentlig det område i Danmark, hvor flest glaspustere, keramikere, smykkekunstnere, malere og andre kunstnere har valgt at slå sig ned. Kunstugen fra 15.-23. september en enestående mulighed for at komme tæt på kunsten og dens mange facetter i Lysets Land.

Fra campingplads til staffeli
En af de billedkunstnere, man kan møde i Kunstugen, er Kirsten Brøndum i Frederikshavn, der har beskæftiget sig med kunst i over 30 år. Indtil 2005 havde hun og hendes mand imidlertid en campingplads i Frederikshavn, som krævede hendes fulde opmærksomhed i sommermånederne. Selvom campingpladsen var ægteparrets liv i mange år, var der dog også ro til at male de resterende ni måneder af året, og hun fandt også tid til at gå på Kunstakademiet i Aarhus.

”Det ligger ikke i generne, for der er ingen i min familie, der er kunstnere. Men min hjerne og mit hjerte er mest til det kreative – måske fordi jeg er venstrehåndet! Jeg har altid følt, at maleriet – og dermed kreativiteten – er noget af det bedste i livet. Når jeg er i mit værksted, glemmer jeg alt omkring mig. Det er som meditation, men jeg kan bestemt også godt lide kampen for at få tingene til at lykkes på lærredet”, siger Kirsten Brøndum.

Overraskelserne finder man, når man kører ned ad sidevejene
Hun arbejder med olie på lærred og betegner sig selv om en ”klassisk maler”. Tiden på Kunstakademiet åbnede hendes øjne for det klassiske stilleben – og det har hun koncentreret sig om lige siden. ”Det har så at sige været den hovedvej, jeg har kørt ad gennem alle årene, men nu kan jeg mærke, at jeg tør springe videre. Nu drejer jeg billedlig talt også ned ad sidevejene, ja somme tider endda ud på de små cykelstier – og jeg bliver indimellem meget overrasket over, hvad jeg finder. Det nyeste er computertegninger”, fortæller Kirsten Brøndum. Ved siden af maleriet har hun dog også hele tiden dyrket croquis-tegning, og derfor er hun meget interesseret i portrætter og menneskets kropssprog.

De ”tonser” frem
Kirsten Brøndum er den ene af de fire kvindelige kunstnere – tre malere og én keramiker – der mødte hinanden for et par år siden og nu tilsammen udgør kunstnergruppen TONSART. ”Jeg er blevet spurgt mange gange, om jeg ville være med i Kunstugen, men jeg ville gerne være mere end bare mig selv. Derfor laver vi fire ”Tonsarter” en fælles udstilling på Galleri Nord i den kommende Kunstuge. Vi har forskellig baggrund og hver vores livshistorie og kunstneriske uddannelse, men den drivkraft, der vil det kunstneriske, den har vi til fælles. Vi ”tonser” frem – og så har vi det også godt sammen som mennesker”, forklarer Kirsten Brøndum.

Hun synes, at Kunstugen er et godt initiativ og et fint koncept – også ud fra en turistmæssig synsvinkel: ”Det er vigtigt, at kunsten bidrager til, at der sker mest muligt heroppe, som turisterne kan opsøge og leve med i”, siger hun.

Fra hør til ravkunst og strikdesign
Kunstugens tæt pakkede program giver bl.a. mulighed for at blive glaskunstner for en dag i Bindslev, at høre om hør i Hørhuset i Lønstrup og at kigge maleren Aino Helsinghof over skulderen, når hun byder indenfor i sit værksted i Strandby.

Frants Kristensen i Sæby er ravsliber i tredje generation, og han viser, hvordan et ”grimt” stykke rav kan blive til et flot unikasmykke. I Vrå kan man strikke med Helga Isager, der viser modeller fra sine nyeste kollektioner og fortæller om, hvordan hun designer strik.

En miniferie i kunstens tegn
Kunstugen er med andre ord en god anledning til at holde en ”kunstpause” i hverdagen og tage på kunstferie i Lysets Land.

En miniferie i kunstens tegn kan tilbringes i en luxushytte på Svalereden Camping & Hytteby i Sæby, eller man kan vælge at slå sig ned hos tekstilkunstneren Birgitte Tolnev, der tilbyder bed&breakfast i den gamle købmandsgård i Bjergby ved Hjørring. En tredje mulighed er at booke ”Blå september” i en feriebolig på Hotel Skagen Strand i Skagen, der udover opholdet også inkluderer entré til Skagens Museum.

Foretrækker man at bo på hotel, er der eksempelvis ”kunstpause-tilbud” på Classic Hotel Jutlandia i Frederikshavn, Hotel Lisboa i Frederikshavn, Hotel Herman Bang i Frederikshavn, Taars Hotel i Tårs, Frederikshavn Sømandshjem og Hotel og Montra Skaga Hotel i Hirtshals. Endelig kan man vælge 3 overnatninger og betale for 2 på ”Danmarks hyggeligste vandrerhjem”, Danhostel Frederikshavn City.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '”Min hjerne og mit hjerte er mest til det kreative”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger