Sæby Apotek informerer: <br>LUS…

Sæby Apotek informerer:
LUS…

19. august 2012 - kl. 0:10 - af

Så er sommerferien forbi – skoledagen er blevet en del af hverdagen igen, og det er lusene måske desværre også. Lad os slå fast – det er ikke nogen skam at få lus – det kan ramme enhver, men det er en skam ikke at gøre noget ved det.

Det vigtigste er at holde øje med såvel børn som voksne om der er lus, konstateres de skal der behandles.

Behandlingen består af to dele. Dels en behandling med et middel der dræber lusene, dels ihærdig kæmning med en tættekam.

Når der er konstateret lus skal den person, der er angrebet behandles på følgende måde: Vask håret med alm. shampoo (uden balsam). Derefter frotteres håret, og der kommes lusemiddel i håret. Her er det vigtigt, at man kommer helt ned på hovedbunden, og over hele hovedet. Midlet skal alt efter sin art sidde fra 10 minutter til 1 time før det skylles ud – læs brugsanvisningen grundigt. Efter denne behandling skal man have fat i tættekammen. Her anbefaler apoteket at købe en tættekam af rustfrit stål. Den er effektiv, giver ikke efter så lus og nymfer (larvestadiet) kan smutte igennem og den er let at rengøre med hedt vand.

Kæmningen foregår lettest i vådt hår, gerne tilsat lidt balsam. Sørg for at komme hele hovedet rundt.

Kæmningen gentages hver 2. dag i 2-3 uger efter at man sidst har set en levende lus.

Vaskebehandlingen kan med fordel gentages en uge efter første behandling.

Husk at kontrollere hele husstanden jævnligt, og ikke mindst hvis der er et angreb. Kamme, børster, sengetøj og huer skal vaskes eller lægges i fryseren. Alternativt kan man lægge dem væk i 48 timer, så er alle levende lus døde, idet de skal have blod jævnligt.

Lus er et insekt, som lever i håret på mennesker. En voksen lus er ca. 2 mm lang. Lus kan hverken flyve eller hoppe, og kan ikke leve længe hvis de kommer væk fra hovedbunden (under 48 timer). De lever udelukkende af blod, og kan ikke overføre sygdomme. Er man angrebet af lus kan det klø i hovedbunden. Det skyldes det stof, som er i lusens spyt, der skal forhindre at blodet størkner når den suger det.

Alle kan smittes, men det er hyppigst børn i alderen 3 – 10 år. Den hyppigste smittekilde er tæt hovedkontakt. Lusene lægger æg på hårstråene, helt tæt ved hovedbunden. Æggene klækkes efter 6-9 dage og 9-12 dage efter klækningen er lusen kønsmoden og begynder at lægge æg. Det kan den gøre i ca. 3 uger og lægger mellem 5 og 8 æg om dagen.

Hent gerne en pjece på apoteket, som giver en god vejledning omkring bekæmpelse af lus.

BARE SPØRG PÅ APOTEKET

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer:
LUS...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER