Kirsebærrets dag med kunstauktion i Voerså

Kirsebærrets dag med kunstauktion i Voerså

19. august 2012 - kl. 0:51 - af

Voerså Byudvikling sætter nu gang i projekt ”VOERSÅ SOM KIRSEBÆRBY”, der finder sted på foreningens grund ved åen, hvor Voerså Kro engang lå, lørdag 8. september kl. 13.30.

Forhistorien er den, at der for omkring tre år siden kom et forslag til Voerså Byudvikling om at sætte gang i et projekt kirsebær, som måske senere kunne udvikle sig til en årlig kirsebærfestival i byen.

Fra omkring 1900 og frem til 1970-erne, men også mange år i forvejen, var der i hundredvis af kirsebærtræer i byen, og især i den gamle bydel, som populært bliver kaldt Østbyen.

I midten af 1950-erne og i starten af 1960-erne var byen helt hvid af blomstrende kirsebær om foråret, og når blomsterne dryssede af træerne, var grusvejene i Østbyen helt hvide af kirsebærtræets blomsterblade. Om efteråret kom der gang i bærplukningen, og alle der kunne kravle i træer eller stå på en stige plukkede kirsebær, og her var der gode muligheder for en ekstra indtægt til husholdningen. På det tidspunkt havde byen hele tre købmænd, og alle tre tog imod kurve, papkasser, vaskefade, baljer og andre ting, som kirsebæravlerne leverede kirsebærrene i. Købmanden vejede bærrene, og der var kontant afregning. Kirsebærrene blev hældt i en stor to hundrede liters tønde, som et frugtfirma fra Aalborg leverede og kom nogle gange om ugen og byttede ud. Aalborgfirmaet sørgede så for, at diverse fabrikker fik kirsebærrene leveret til fremstilling af syltetøj, marmelade, kirsebærvin, likør og andre specialprodukter.

Efter forslaget kom frem, nedsatte Voerså Byudvikling et udvalg, der skulle genskabe Voerså, som den kirsebærby, den historisk har været. Måske kan byen med tiden blive en blomstrende turistattraktion om foråret med hundredvis af blomstrende kirsebærtræer og i sensommeren være en dejlig by med kirsebær, som kan anvendes til mange formål.

For at projektet kan få en god start, er der etableret et samarbejde med Dybvad Planteskole. Repræsentanter fra planteskolen kommer og fremviser kirsebærtræer, og fortæller om kirsebærtræets pleje og dets mange muligheder.

Udvalget er stærkt opsat på, at projektet skal lykkes, og for at føre det ud i livet er det tvingende nødvendigt, at hver husstand både inden- og udenfor bygrænsen bestiller hver mindst et kirsebærtræ.

KUNSTAUKTION
Til fordel for kirsebærprojektet har flere kunstnere doneret malerier, som vil blive solgt til højstbydende i teltet samme dag. Her er tale om blandt andet Randi Laubek og Aalborgkunstneren Anette Jensen Pedersen samt flere.

Overskuddet herfra går ubeskåret til Voerså Byudvikling.

I teltet kan der købes kaffe, kage og diverse kirsebærspecialiteter.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kirsebærrets dag med kunstauktion i Voerså' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER