Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

14. august 2012 - kl. 9:34 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Betalingsbalancen bugner – valutaen hjælper

Danmark

I juni satte overskuddet på betalingsbalancen ny rekord. Overskuddet på betalingsbalancen løb i juni op i 15,3 mia. kroner. Aldrig har der været et så stort overskud på betalingsbalancen på en måned.

Tallene er af stor betydning, da det solide overskud på den danske betalingsbalance er en af de afgørende forklaringer på, hvorfor dansk økonomi i den i gangværende gældskrise står meget stærkt. Betalingsbalanceoverskuddet spiller således en afgørende rolle for, hvorfor tilliden til dansk økonomi er så massiv til trods for eksempelvis boligmarkedskrise og underskud på de offentlige finanser. Overskuddet på betalingsbalancen er i sidste ende et udtryk for, at både husholdningernes og den offentlige sektors gæld er indenlandsk finansieret. Dansk økonomi er således i mere end balance. Dermed tør investorerne også have tillid til dansk økonomi uanset, at dansk økonomi ikke er ufejlbarlig.

Set over det seneste år er overskuddet på betalingsbalancen løbet op i 112 mia. kroner – Valutakursen spiller sandsynligvis en stor rolle, hvilket understøttes når man kigger på eksporten på tværs af lande. Det er i høj grad eksporten til Sverige, Norge og USA, som er steget. Faktisk er det generelt sådan, at det aktuelt set er eksporten til lande uden for Euro-samarbejdet, der stiger. Det skyldes naturligvis til dels den europæiske gældskrise, men det skyldes altså også, at den europæiske gældskrise har svækket euroen og dermed den danske kronekurs overfor en lang række ikke-euro lande.

At det i høj grad er valutakursen, som giver anledning til et løft i eksporten og betalingsbalancen aktuelt betyder desværre, at de stærke tal bygger på et flygtigt grundlag. Valutakurser bevæger sig notorisk op og ned, og når udviklingen før eller siden vender – så vil det alt andet lige trække betalingsbalanceoverskuddet ned. Det kan dog skyldes en stærkere økonomisk udvikling i Europa, og hvis det er tilfældet, vil der være bedre afsætningsmuligheder for danske virksomheder på de traditionelt store eksportmarkeder syd for os – hvilket vil stabilisere betalingsbalancen.

Når man kigger på overskuddet på den danske betalingsbalance, som aktuelt udgør cirka 6,2% af BNP, så er der nogle store poster, som bidrager positivt. To af disse poster er ganske særlige ved, at de trækker betalingsbalancen overskuddet markant op uden, at påvirke resten af økonomien i et nævneværdigt omfang. Det drejer sig om eksporten af olie og vores eksport af søtransport. Uden nogen olieproduktion i Danmark, så ville importen af olie naturligvis være markant større samtidig med, at der slet ikke ville have været indtægter fra olieeksporten. Betydningen af nettoeksporten af olie mv. er i øvrigt faldet markant over de seneste år. I perioden fra 2005-07 var bidraget fra nettoeksporten af olie mv. i størrelsesordnen 30 mia. kroner på årsbasis. Den anden store bidragsyder er eksporten af søtransport. Nettobidraget fra søtransport løber derfor op i cirka 55 mia. kroner. Der er således ingen tvivl om, at søtransporten er en meget vigtigt bidragsyder til betalingsbalanceoverskuddet – cirka halvdelen af overskuddet kan henføres til denne sektor. En sektor som vel at mærke ikke giver anledning til voldsomt mange arbejdspladser i Danmark – da produktionen som bekendt foregår på verdenshavene.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER