
Læs denne uges Finansbarometer lige her
7. august 2012 - kl. 9:43 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Arbejdsløsheden stiger igen
Danmark
Arbejdsmarkedet har været under pres det seneste års tid. Det har givet sig udslag i faldende beskæftigelse og faldende arbejdsstyrke, men nogenlunde uændret ledighed. De seneste to måneder har imidlertid budt på stigende ledighed. I juni blev køen af ledige 1.500 personer længere, og siden april er der blevet registeret 2.700 flere ledige, hvilket har bragt den samlede ledighed op på 164.200 personer svarende til 6,3 procent af arbejdsstyrken. Det er det højeste antal ledige siden januar sidste år. Vækstudsigterne for dansk økonomi er svage, og der er således ikke udsigt til, at der for alvor vil komme gang i beskæftigelsen de kommende år. Det vil fastholde presset på arbejdsmarkedet og betyde, at ledigheden derfor formentlig ikke færdig med at stige.
Dansk økonomi er under pres fra flere fronter. Således har boligmarkedet også været under et tiltagende pres det seneste års tid. Det ser imidlertid tid ud til, at presset her er ved at lægge sig for nu, og at boligmarkedet er ved at finde et mere stabilt leje. I maj faldt priserne på enfamiliehuse, ejerlejligheder og sommerhuse godt nok en smule, men faldet kom oven på prisstigninger på alle ejendomstyper i april. Denne tendens med, at det nogle måneder går frem, og andre måneder går tilbage vil formentlig fortsætte den kommende tid. Dermed ikke sagt, at boligmarkedet ikke hurtigt kan komme under pres igen. Hvis for eksempel krisen i euroområdet tager til i styrke kan pilen hurtigt vende nedad for boligmarkedet igen. Det var blandt andet tilfældet sidste efterår, hvor eskaleringen af eurokrisen udløste de største fald på boligmarkedet siden 2008/2009, hvor krisen ramte.
Renter
I sidste uge var der pengepolitisk mode i to af de store centralbanker, henholdsvis den amerikanske centralbank, Federal Reserve og Den Europæiske Central Bank. Begge centralbanker fastholdte pengepolitikken og dermed renterne uændret. Den svage økonomiske tilstand i USA såvel som i euroområdet kan dog få centralbankerne ud af buskene allerede i september. Mens renten i USA er tæt på nul, er der fortsat mulighed for at Den Europæiske Centralbank kan vælge at sænke renten yderligere fra de nuværende 0,75 procent. Det er dog allermest sandsynligt, at begge centralbanker begynder at købe op i obligationsmarkederne og dermed forsøge at påvirke obligationsrenterne i en nedadgående retning. For de danske obligationsrenter og realkreditrenter peger pilen imidlertid også fortsat nedad. Så længe eurokrisen hærger vil det dansk obligationsmarked fungere som sikker havn for investorer og holde de danske renter helt i bund.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt