Ordet er frit: Endnu en del af det gl. Sæby Havn forsvinder

Ordet er frit: Endnu en del af det gl. Sæby Havn forsvinder

19. juli 2012 - kl. 10:05 - af

Til august er det planen at A. Rasmussens Fiskeeksport, Havnen 6 i Sæby skal nedrives og give plads for 1 – 2 plans boligbyggeri.
Er der behov for flere tomme boligbyggerier i Sæby? Og især på havnen, hvor miljøet er i fare for at blive ødelagt af alt det nye.
Frederikshavn Kommune har været i dialog med den nye bygherre på Havnen 6, Børge Juhl, og det ser ud til at have været en af de hurtigste godkendelser for havnebyggeri i meget lang tid.
En dynamisk boligpolitik kan påvirke skæv befolkningsudvikling og dæmpe udvandring og affolkning

FREDERIKSHAVN: Vil vi fortsat have volumen nok til byer med stor mangfoldighed? Eller ender vi med at være enfoldige?

Spørgsmålet trænger sig på, når man dykker ned i tallene over kommunens befolkningsudvikling.
Ifølge Danmarks Statistik bliver vi ikke alene 3.000 færre de næste seks-otte år, men gennemsnitsalderen hos os, der bliver tilbage (?), stiger kraftigt.
Med så mange gråhårede indbyggere kommer forskelligheden og mangfoldigheden under pres.

Sæby – en pensionistby?
Paradoksalt nok kommer det klarest til udtryk i Sæby, der ellers – i modsætning til Skagen og Frederikshavn – kan se frem til en vækst i indbyggertallet, cirka 300 flere indbyggere i 2018.
– Men tilvæksten sker udelukkende i aldersgruppen 65+. Sæby mister indbyggere i alle andre aldersgrupper.
– Spørgsmålet er, hvordan det vil påvirke byen. Vil det stadig være attraktivt at være ung i Sæby med så mange ældre, spørger Michael Jentsch retorisk.
Som direktør for Center for Teknik og Miljø og fungerende kommunaldirektør kan han statistikken udenad og har blikket fast rettet mod konsekvenserne og mulighederne for at påvirke den skæve udvikling.
– Landsbytilstande breder sig til Sæby og Skagen – og på lidt længere sigt også til Frederikshavn, siger Mikael Jentsch.

Færre men bedre lejeboliger
Boligmarkedet er et kapitel for sig.
Med et overskud på 3.000 tomme boliger i 2018 er skræmmebilledet masser af faldefærdige spøgelseshuse – ikke bare på landet men også i bybilledet. Hvis ikke vi gør noget drastisk.

– Vi har taget hul på diskussionen om, hvor boliger og CPR-nr. skal følges ad. Ikke mindst i Skagen, hvor de ikke-fastboende boligejere er med til at vedligeholde husene i midtbyen. Vi skal føre en aktiv boligpolitik, så vi undgår slum, siger Mikael Jentsch.

Dødens pølse
Kvalitet og beliggenhed vil i endnu højere grad afgøre, hvor folk vil bosætte sig.
– Det er dødens pølse at sidde billigt i et stort hus i en kedelig landsby, hvis du ikke kan belåne dit hus og skal betale tårnhøje energiudgifter, fordi det er dårligt isoleret, siger Mikael Jentsch og peger på boligforeningerne, der hár læst skriften på væggen:

– Hånbæk er det gode eksempel. Hånbæk mødte muren, og boligforeningen gik i gang med en kæmpe renoveringsplan efter mottoet ”færre og bedre boliger”. Det samme sker pt. på Trindelvej i Skagen.
Alt i alt bliver der langt færre almene lejeboliger de kommende år – selv om der byges nye lejeboliger både på Sæby Strand og på Gl. Skagensvej i Frederikshavn.
– I dag flytter folk ikke i lejlighed af nød, men måske fordi de hellere vil spille golf end slå græsplænen derhjemme.

Dynamisk boligpolitik
– Det handler om at have et dynamisk boligmarked, hvor vi hele tiden ”har noget på hylderne”, siger Mikael Jentsch, der husker skræmmeeksempler fra fortiden.

Op gennem 90’erne byggemodnede Frederikshavn Kommune stor set ikke, fordi ”der stadig var ledige grunde på Krogen, der først skulle sælges…”.
– Det var helt stalinistisk og dur selvfølgelig ikke. Der skal være noget at vælge imellem. Derfor går vi nu i gang med at udstykke ”Skibakken” og ved Boelsmindevej mellem Sæby og Frederikshavn. Med en halv times kørsel til Aalborg er Sæby attraktiv for børnefamilier med arbejde i Aalborg, siger Mikael Jentsch.
Hver gang det lykkes, er vi med til at påvirke den skæve demografiske udvikling.

God sommer!

Med venlig hilsen
Hanne Jensen, Sæby

10 kommentarer til “Ordet er frit: Endnu en del af det gl. Sæby Havn forsvinder” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

10 kommentarer til “Ordet er frit: Endnu en del af det gl. Sæby Havn forsvinder”

 • Man skulle hedde BØRGE JUHL så kan man sgu få alt igennem i kommunen og samtidig ødelægge miljø uden at man bliver anklaget for det, gud ved hvor meget mangt denne Børge Juhl har over kommunen, eller har han en klemme på nogle af politikerne, man skulle tro det for hver gang han har en idè til at voldtage miljøet i Sæby så får han lov,,FY FOR SATAN DET LUGTER.

 • Lene Bach (Blomsten)

  – Nej, nu må det stoppe, det hér…!

  – I stedet for at restaurere stedet med nænsom hånd…til bevarelse for havnen’s historiske udseende…(måske til erhverv)…vælger man, i Byrådet, at lade sig diktere, endnu engang…af en byggematador…!
  – Som åbenbart har set sig gal på de mange turister, vores gamle havn, kan trække til sig…!

  – Og åbenbart i compagni med diverse valgte byrådsmedlemmer, der ikke er deres pladser værdige…!

  – Det har jo været pointeret gentagne gange, at der ikke er behov for at bygge flere boliger i Sæby…da flere af de andre “kasser” stadig står tomme, og nogle endda i flere år..!

  – Argumentet for at bygge, kan derfor ligge et meget lille sted.. Men det sted er jo nok hos én eller flere i byrådet..!

  – Har der iøvrigt været udsendt lovbestemt parts-høring, hos naboerne til dette overgreb..? Og hvad er disse borgere’s mening..?

  – Jeg giver Arne Skriver ret:
  – Det virker utroligt tydeligt, at der er et misforhold mellem bygherre og byråd…af en eller anden slags..Som burde lede til en anklage over embeds-misbrug..

  – Nu må vi Sæby-borgere stå sammen…For det er vel ikke Børge Juhl, der har fået tildelt borgmester-kæden…? – Eller tager jeg fejl..?

  Venligst

  Lene Bach
  Chr. Pedersensvej 39
  9300 Sæby

  “LISTE H”

  “SÆBY OG OMEGNS BEVARINGSFORENING”

 • Søren Christensen

  Hold nu op med at pive!
  Kan I ikke huske stroferne fra en gammel børnesang?
  “Og har du penge – så kan du få – og har du ingen – så må du gå!
  Sådan er livet på Hegnsgården……….
  Ingen arme – ingen småkager!

 • C.Christoffersen

  Tja, den gode gamle Atmosfære på havnen, forsvinder lige så stille. Det er meget trist. Snart har vi ikke mere at vise frem til de turister (eller os selv) som besøger os, udover de grimme kasser byggematadoren får lov at bygge. Politikerne skal til at huske, at der jo kommer en dag, hvor der igen skal sættes et kryds. Hvorfor mon havnen er fyldt med både p.t. Kære Sæby politiker sig nu noget, inden jeres / vores by bliver totalt ødelagt.

 • Flemming Sten

  Hovsa!

  Da omtalte bygherre skulle lave en nænsom ombygning af “DLG” bygningen for at leve op til den af Sæby Kommune udpegede bevaringsværdighed, kom en bulldozer til at vælte bygningen.
  Bad luck!
  De velvillige gav, selv i den kommunale week-end´s ukrænkelighed, straks en tilladelse til fuld nedrivning.
  Aldrig er noget gået så hurtigt!

  Moralen må derfor være, at selv en kommunal vedtagelse om fortsat bevaring, af den naturligvis bevaringsværdige fiskeeksportbygning, intet vil ændre. Der vil givet komme endnu en bulldozer i vejen.

  Hvis man kigger lidt længere ned af havnen, er byggeriet just ikke præget af småbørnsfamilier, hvis der overhovedet er nogen at skue, men af en helt anden årgang. Der er derfor ikke grund til at tro at det kommende byggeri, med samme bygherre skulle åbne for disse muligheder.

  Trist at der ikke plads til en bevaringsværdig bygningsmasse, og et autentisk miljø i nutidens samfund!

  Venligst

  Flemming Sten

 • Inden i allesammen går i selvsving og trækker sablerne, burde man måske lige lave forarbejdet lidt bedre inden man springer op. Jeg har pt. lejet den omtalte bygning og jeg kan forsikre jer om, den er ikke lejet af Børge Juhl. Han har ingenting at gøre med den bygning. Ved ikke hvor Hanne Jensen har hendes viden fra, men kan fortælle den ikke er rigtig. Det er rigtig at bygningen skal væltes for at der skal opføres en bolig. Men det er ikke BH der er ejeren. Kan så fortælle hvis ikke den blir væltet gør den det selv uden hjælp inden ret længe. Bygningen er i en så dårlig forfatning at den ikke kan laves udover nedbrydning.

 • Søren Christensen

  Til Flemming Sten:
  Nu er det jo heller ikke småbørnsfamilier man satser på i Sæby.
  Sæby er jo i forvejen Frederikshavn kommunes pensionistghetto……………………..

 • Poul Sørensen

  Hvad er det lige der er bevaringsværdig ved den omtalte bygning?
  Har i de sidste 14 dage besøgt 10 havnebyerBogense, Svendborg, Åbenrå, Kolding, og flere Tyske havnenebyer, sidst men ikke mindst Husum. Der må man da sige man har forstået hvad det drejer sig om. Levende havnemiljøer, med fiskeforretninger, resturanter, forretninger sovenier butikker. JaSæby er på vej til at sove ind som Tornrose. Men man må ikke håbe det varer i 100 år.
  Ved besøg på Åbenrå Sejsportshavn, hvor man har fået en fortræffelig Autovamperplads, var der om natten 33 autocampere, de 3 af dem var Danskere. I Husum var der 50, de 2 Danske. Trods vejret, var der livligt besøg i butikker ag resturanter. Der fjerner man også udtjente bygninger, og bygger nyt. Og det var rigtigt pænt, og lugtede slet ikke.

  Venligst til orientering
  Poul Sørensen

 • Det er da utroligt, at man ikke ønsker det, som turisterne kommer efter..!

  De behøver jo ikke at rejse fra storbyerne, for at se på intetsigende punkthuse, eller andet miljø-forladt byggeri. Den slags er mange store havne, jo plastret til med..

  Ønsker man at fjerne det, havnen…og dermed byen (og kommunekassen) tjener på..?
  Ja, så kan jeg udlede, at man ikke kan tænke længere end til sin egen have, eller egen interesse…

  Det er jo bare ikke det, der er tanken bag vore protester…Vi kan da godt se, at der er gamle, (engang bevaringsværdige), der skal have et stort løft, for at blive i en stand, der stadig fortæller historie…For det er netop byen’s og havnen’s historie, mange af turisterne komme for..

  Den omkostning, der er i forhold til at “løfte” gamle bygninger, står så rigeligt mål med, hvad der vil komme ind igen, fra de mange beundrende turister…

  Ja, mange havne er blevet degraderet til at være metropoler, mere end havne, hvor sø-livet præger…Hvor man har fjernet det, der skaber stemning og miljø..

  Og derfor strømmer folk til de få autentiske havnebyer, der er tilbage i Danmark..

  Hvor Sæby stadig er trækplaster…

  (Og netop derfor)..

  Lene Bach

  “LISTE H”

  “Sæby og Omegns Bevaringsforening”

 • Poul Sørensen

  Hvor mange havnebyer står stille som Såby? Andre steder tilpasser man sig virkligheden, og skaber miljø som turister er glade for.
  Se bare Ringløbing, en af mange. Der kan man lære noget.
  Hvordan ligger det med turistudviklingen i Frederikshavn Kommune, i forhold til Nibe, Løgstør, Ringkøbing. Ja i det hele taget Området Himmerland.
  Der er nok en grund til at Sæby ligger bagud.
  Tag en tur i det skønne Danmark og se med egne øgne.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ordet er frit: Endnu en del af det gl. Sæby Havn forsvinder' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER