Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

10. juli 2012 - kl. 11:17 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

På kanten af ny recession

Danmark

De seneste nøgletal for dansk økonomi har over en bred kam været skuffende. Dansk økonomi oplevede en mild recession i andet halvår sidste år for så at vokse på ny i årets først kvartal. De seneste nedslående nøgletal har dog blæst nye kolde vinde ind over dansk økonomi, og andet kvartal kan meget vel vise sig at markere indgangen til en ny recession i dansk økonomi. Andet kvartal ser således ud til at budt på faldende produktion og faldende eksport. At industrien lider skyldes i høj grad, at krisen i euroområdet har bevæget sig den gale vej. De økonomiske nøgletal for euroområdet indikerer, at euroområdet er på vej ind i en ny nedtur, og at 2012 formentlig vil blive et år med recession. Særligt er det værd at bemærke, at også tysk økonomi, vores største eksportmarked, oplever afmatning. Herhjemme bevæger efterspørgslen sig også den forkerte vej. De seneste tal for danskernes dankortomsætning indikerer, at danskerne i øjeblikket holder igen med forbruget. Blandt andet ser det ud til, at de mange milliarder i efterlønsbidrag der fra april og frem er blevet udbetalt, indtil videre er blevet parkeret på en konto i banken. Hvis dansk økonomi skal undgå røde tal i Nationalregnskabet for andet kvartal kræver det, at regeringen får ramt startpedalen og sat gang i sin planlagte kickstart.

Renter

I sidste uge afholdte den Europæiske Centralbank (ECB) sit månedlige rentebeslutningsmøde. Mødet resulterede i nedsættelse af ECB’s ledende rente på 0,25 %-point til 0,75 %, og en nedsættelse af ECB’s rente på indlån med 0,25 %-point til 0,00 %. Det fik Nationalbanken, i overensstemmelse med fastkurspolitikken til at sænke udlånsrenten og indskudsbevisrenten tilsvarende med 0,25 %-point. Det betyder, at udlånsrenten nu er nede på 0,20 %, men endnu mere bemærkelsesværdigt, at indskudsbevisrenten nu er negativ og lyder på -0,20 %. Det er første gang i Nationalbankens knap 200 år lange historie, at man sætter en negativ rente. Rentenedsættelsen skal først og fremmest ses som Nationalbankens forsvar af kronekursen som på det seneste er blevet styrket, da danske obligationer har fået status af sikker havn for investorer der søger ly fra eurokrisen. I praksis får den lille betydning for dansk økonomi i øvrigt. Der er tale om en lille rentesænkning af i forvejen meget lave renter. Det vil betyder endnu lavere realkreditrenter og lavere renter på statsobligationer.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger