Stygge Krumpens <br>Sæbygård

Stygge Krumpens
Sæbygård

7. juli 2012 - kl. 0:06 - af

Oplev de originale kostumer fra Julekalenderen, Ludvig og Julemanden, og hør den virkelige historie og Stygge Krumpen og hans tilknytning til Sæby og Sæbygård.

Ludvig og Julemanden var sidste års store TV-julekalendersucces, der endnu en gang gjorde Stygge Krumpen kendt og berygtet landet over. Julekalenderen foregik på Børglum, mens meget af Stygge Krumpens virkelige liv foregik på Sæbygård. I årets sommerudstilling på Sæbygård kan du opleve de originale kostumer, der blev brugt til optagelserne af julekalenderen, og høre historien om hvem Stygge Krumpen egentlig var, og hvordan han havde et helt særligt forhold til Købstaden Sæby og herregården Sæbygård.

Nordjyllands Kystmuseum – der er betegnelsen for fusionen af de kulturhistoriske museer i Frederikshavn kommune, herunder Sæby Museum og Sæbygård – står bag udstillingen, der dels giver en kort skildring af Stygge Krumpens livsforløb, der gav ham position som en af rigets absolut mest indflydelsesrige personer i slutningen af middelalderen. Stygge Krumpen var ikke en person man skulle ønske at have imod sig, men nærmere en, det var nødvendigt at have med sig, hvis man ville frem i Danmark. Alligevel faldt Stygge Krumpen sammen med landets øvrige biskopper ned, fra magtens tinder, da han blev tvunget til at vælge mellem to emner til at overtage kongemagten, på den ene side, hans gamle fjende, Chr. II, som tidligere havde hugget hovederne af de svenske biskopper, og på den anden side Chr. III, der var overbevist Lutheraner, og ville afskaffe den katolske kirke, og dermed alle biskopperne.

Mens Stygge Krumpen var med i centrum af dette storpolitiske spil, boede han ofte på Sæbygård. Her var han kendt for at holde overdådige fester og gode jagtselskaber. Det var dog ikke fester og jagt, der bragte ham til Sæbygård. Det var byen Sæby, der havde Vendsyssels bedste havn, som Stygge Krumpen havde udset sig som et centrum i sine aktiviteter. Herfra kunne han kontrollere megen af handelen i Vendsyssel, og her kunne han selv ind- og udskibe varer. Byen voksede betydeligt og nød godt af Stygge Krumpens interesse og indflydelse. Det var også under hans ejerskab, at byen fik de eftertragtede købstadsprivilegier. Som base i Sæby og til at kontrollere sin købstad, havde Stygge Krumpen den nærliggende herregård Sæbygård.

Det er nu, her i sommeren på Sæbygård, du har mulighed for at komme endnu tættere på Stygge Krumpen, på hans egen herregård, og på Ludvig og Julemanden, og se nogle af de originale kostumer fra TV-serien. Sæbygård er åbent Juni, Juli og August, tirs-fre kl. 10-16 og søndage fra kl. 12-16.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stygge Krumpens
Sæbygård'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger