
Sæby Apotek informerer: Sårbehandling
24. juni 2012 - kl. 0:16 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Det er aldrig særlig sjovt at få et sår. Mange småsår heler dog heldigvis uden at man behøver at foretage sig noget. Andre sår kan kræve en eller form for behandling som hjælp til sårhelingen. Det er ikke ligegyldigt, hvordan man bærer sig ad, når såret skal kureres. Hver type sår skal have sin særlige form for pleje, men generelt kan man sige, at såret skal være rent og så heler såret bedst, hvis det hele tiden er fugtigt. Den gamle tro på, at såret bare skal have luft for at hele, holder altså ikke fordi såret tørrer ud og derved forsinkes helingsprocessen betragteligt.
Hvis et sår er blevet forurenet af f. eks. jord, kan man rense det ved at skylle med lunkent vand eller isotonisk saltvand. Er såret forurenet med asfalt, må der henvises til lægen. Omgivelserne kan renses med hudvenlig sæbe eller klorhexidinopløsning. Eventuelt kan en stivkrampevaccination komme på tale.
Brandsår behandles med skylning med masser af køligt vand – bliv ved til det ikke gør ondt længere!
Af andre typer sår kan nævnes snitsår, hvor man kan holde sårrandene sammen med en speciel type plaster. Hudafskrabninger skal måske renses, men kan ellers påsættes plaster. Bidsår kræver som regel lægebehandling som følge af faren for infektion.
På apoteket har vi en plasterserie, som kan bruges til alle typer sår, man selv kan behandle og som også sørger for at holde såret fugtigt undervejs i helingsprocessen. Disse bandager (plaster) har yderligere den fordel, at de kan sidde i op til 7 dage, hvorved såret får ro til at hele op.
Apoteket giver gerne råd og vejledning om behandling af sår. Venlig hilsen Sæby Apotek
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer: Sårbehandling' til en bekendt